Numarul mediu anual al locurilor de munca vacante a scazut in 2012 cu 1.300, la 24.800, rata medie fiind de 0,59%, mai redusa cu 0,05 puncte procentuale fata de anul precedent.

"In anul 2012, ratele medii anuale ale locurilor de munca vacante cu cele mai ridicate valori s-au inregistrat in sanatate si asistenta sociala (1,27%) respectiv, in administratia publica (1,20%). La polul opus s-au situat activitatile din industria extractiva (0,06%), respectiv cele de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,10%)", se arata intr-un comunicat al INS.

Aproape o treime din numarul total al locurilor de munca vacante s-au regasit in industria prelucratoare (7.800 locuri vacante), iar rata a avut o valoare medie anuala de 0,77%. Sectorul bugetar a insumat putin peste 30% din totalul locurilor de munca vacante, cele mai multe regasindu-se in sanatate si asistenta sociala (3.700), urmate de administratia publica (2.900), respectiv invatamant (900). In industria extractiva angajatorii au prezentat cea mai redusa cerere de forta de munca salariata (40 locuri vacante).

Fata de 2011, cele mai relevante cresteri ale ratei medii anuale ale locurilor de munca vacante s-au regasit in activitatile de distributie a apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,25 puncte procentuale), precum si in cele de sanatate si asistenta sociala (+0,22 puncte). La polul opus s-au situat activitatile din agricultura, silvicultura si pescuit (-0,5 puncte), respectiv cele de informatii si comunicatii (-0,28 puncte), scrie MEDIAFAX.

Numarul mediu anual al locurilor de munca vacante a cunoscut cele mai semnificative cresteri in sanatate si asistenta sociala (+600), urmate de activitatile din invatamant si cele de distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (300 pentru fiecare in parte). Cele mai accentuate diminuari ale indicatorului s-au constatat in industria prelucratoare (cu 1.000 de locuri vacante), urmate de activitatile de transport si depozitare, respectiv constructii (400 pentru fiecare in parte).

Citeste si:
Tariceanu: Am avut telefonul ascultat in 2012 si in 2014; au...
Tariceanu: Am avut telefonul...

In 2012, cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori prin intermediul ratei medii anuale a locurilor de munca vacante s-a constatat in randul ocupatiilor de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente - grupa majora 8 (0,84%) si de muncitori necalificati - grupa majora 9 (0,71%).

Numarul mediu anual al locurilor de munca vacante a cunoscut cele mai semnificative valori in ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (6.300 locuri vacante), care a reprezentat circa 25% din numarul locurilor de munca vacante la nivel de tara.

In ceea ce priveste rata medie anuala a locurilor de munca vacante, cea mai redusa disponibilitate a cererii de forta de munca salariata s-a constatat pentru ocupatiile de muncitori calificati si asimilati - grupa majora 7 (0,36%), iar in privinta numarului mediu anual al locurilor de munca vacante cea mai redusa cerere de forta de munca salariata a fost pentru ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (100 locuri vacante). Atat in ceea ce priveste rata cat si numarul mediu anual al locurilor de munca vacante, ocupatiile mentionate au fost urmate de cele ale membrilor corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori - grupa majora 1 (0,37% rata locurilor de munca vacante, respectiv 1.000 locuri vacante).

Citeste si:
Mircea Badea, accident înainte de emisiune. Mașina prezentatorului...
Mircea Badea, accident...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.