Cei mai bogati zece fermieri ai Romaniei detin impreuna o avere cumulata de aproape 2 miliarde de euro si terenuri de cateva zeci de mii de hectare.

Jabbar Kanani

Cu o avere estimata la 50-60 de milioane de euro, Jabbar Kanani detine 90% din grupul Agricover, care a raportat pentru anul trecut afaceri de peste un miliard de lei si care are in prezent circa 600 de angajati.

Principalele activitati ale grupului sunt comertul cu cereale si oleagionoase, respectiv distributia si vanzarea de seminte certificate, ingrasaminte, pesticide, motorina. In portofoliul grupului intra si doua ferme vegetale situate in judetele Ialomita si Arges, cu o suprafata totala de 3.000 de hectare.

Agricover mai detine peste 30 de silozuri si baze de depozitare, majoritatea situate in partea de sud a Romaniei cu o capacitate de stocare de peste 700.000 de tone.

In 2010, Agricover a lansat doua divizii noi de business - comertul cu animale vii si carne si serviciile de furnizare a motorinei.

Ioan Popa

Ioan Popa, cu o avere estimata la 80-90 mil. euro, a fondat in urma cu 19 ani Transavia, grup cu o cifra de afaceri de peste 110 mil. euro in 2011 si 1.700 de angajati.

Transavia dispune de un sistem integrat de productie, incepand de la culturi vegetale (exploateaza circa 6.000 de hectare de teren agricol), fabrica de nutreturi combinate, ferme de crestere a pasarilor, abatoare si o unitate de procesare a carnii. Compania produce anual peste 50.000 de tone de carne, din care peste 10% merge la export si peste 30 de milioane de oua.

Ioan Popa si-a extins in urma cu cativa ani afacerile si in agricultura, intentia fiind de a-si asigura din resurse proprii macar o parte din necesarul de cereale (porumb si grau) pentru fermele de crestere a pasarilor.

Marin Moraru

Marin Moraru, 67 de ani, detine impreuna cu sotia sa, Elena, grupul Marex din Braila. Cu un rulaj anual de peste 150 mil. euro realizat din cresterea porcilor, procesarea carnii, agricultura, productie de alcool si bioetanol, Marin Moraru are o avere estimata la 80-90 mil. euro.

Citeste si:
Construcție rezistentă: care sunt top 3 materiale folosite?
Construcție rezistentă: care...

Omul de afaceri detine 2.500 de hectare de teren agricol, iar in fermele din localitatea Gropeni are un efectiv de 120.000 de porci. Cea mai mare parte a terenurilor agricole detinute de Moraru sunt cultivate cu orez, productia fiind destinata exportului.

In acest an, Marin Moraru va inaugura o uzina de biogaz si o centrala termica in cogenerare.

Citeste articolul complet pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.