Fiscul va calcula suma reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule si va emite decizia privind stabilirea sumei in cel mult doua zile lucratoare de la depunerea documentatiei complete, iar pentru autovehiculele in leasing termenul este de maxim cinci zile.

Persoanele fizice si firmele care solicita stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu vor depune la administratiile financiare o cerere insotita de cartea de identitate a autovehiculului, documentele care atesta dobandirea dreptului de proprietate asupra masinii, iar in cazul autovehiculelor rulate achizitionate din alte state este necesar un act din care sa rezulte data primei inmatriculari si, dupa caz, o declaratie pe propria raspundere, precum si rezultatul expertizei tehnice efectuate de Regia Autonoma "Registrul Auto Roman" sau rezultatul evaluarii individuale.

In situatia in care contribuabilul considera ca deprecierea autovehiculului sau este mai mare decat deprecierea rezultata pe baza cotei initiale de reducere si/sau a cotei suplimentare de reducere a timbrului, el poate contesta timbrul in baza rezultatului unei expertize privind evaluarea individuala a autovehiculului in cauza. In acest sens, contribuabilul va solicita efectuarea expertizei de catre un expert al Corpului expertilor tehnici, care, in raportul de expertiza privind evaluarea individuala a autovehiculului, va inscrie si cota reala de reducere a taxei corespunzatoare masinii, scrie MEDIAFAX.

Documentele vor fi depuse in original si copii, cele originale restituindu-se contribuabilului dupa verificare, prevede un proiect de ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) pentru aprobarea procedurii privind stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule. Pentru autovehiculele in leasing, cererea va fi depusa in format electronic, impreuna cu formularul editat.

Actele sunt analizate de compartimentul de specialitate din cadrul administratiilor financiare, iar daca informatiile sunt incomplete sau gresite, solicitantul va fi notificat pentru a corecta sau completa documentatia. Pe baza informatiilor, compartimentul de specialitate va stabili cuantumul timbrului de mediu.

Valoarea in lei a timbrului de mediu pentru autovehicule se determina pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie a anului precedent si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Cursul publicat la 1 octombrie 2012 si care va fi utilizat in acest an pentru calcularea timbrului a fost de 4,5223 lei/euro.

Citeste si:
Hoțul strigă hoțul. Cei care l-au furat și deconspirat pe Lupșac,...
Hoțul strigă hoțul. Cei care...

ANAF a publicat si un calculator pentru taxa de timbru de mediu, care poate fi accesat la adresa http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsitentaContribuabili_r/calculator_taxe/taxa_timbru_2013.html

Decizia privind stabilirea sumei de plata va fi comunicata contribuabilului, iar acesta trebuie s-o achite intr-un cont distinct deschis la unitatile Trezoreriei Statului, pe numele Administratiei Fondului pentru Mediu. Dovada platii timbrului va fi prezentata cu ocazia inmatricularii sau transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.