Sulfina Barbu sfatuieste soferii sa dea in judecata statul roman, din moment ce sigur ar avea castig de cauza. Afla de ce.

Incepand de astazi, taxa auto va fi calculata exclusiv pe baza emisiilor de CO2, inscrise in cartea de identitate a masinii, relateaza economica.net.

Timbrul de mediu - care are valori de la sub 50 de euro, pentru un autoturism nou Euro 5, la peste 2.500 de euro, pentru unul Euro 3 de 10 ani - intra in vigoare pe fondul multiplelor decizii de restituire a vechii taxe auto, care vor costa statul, anul acesta, 400 de milioane de lei.

Timbrul de mediu se aplica pentru autovehiculele din categoria M1, M2, M3 cu precizarea ca pentru categoria de autoturisme cu norma de poluare Euro 5, Euro 4 si Euro 3 formula de calcul ia in proportie de suta la suta emisia de CO2, iar pentru autoturismele cuprinse in normele de poluare non-euro, Euro 1 si Euro 2 se aplica actuala formula prevazuta prin Legea 9/2012, ce ia in calcul capacitatea cilindrica, scrie Agerpres.

Timbrul de mediu a intrat in vigoare. Ce spun avocatii?

Pe de alta parte, taxa creste pentru masinile Euro 3 si Euro 4 in cazul versiunilor diesel, intrucat, potrivit ministrului Mediului, Rovana Plumb, 'emisiile din pulberi sunt mai mari in cazul masinilor pe motorina'.

Taxa este calculata si platita la Fisc, la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal persoana fizica. Iata de ce acte este nevoie:

- cartea de identitate a vehiculului;
- documente care atesta dobandirea autovehiculului pentru care se solicita plata timbrului de catre contribuabil;
- in cazul autovehiculelor rulate achizitionate din alte state, un document din care sa rezulte data primei inmatriculari a acestora si, dupa caz, declaratia pe propria raspundere prevazuta la art. 6 alin. (5), precum si rezultatul expertizei tehnice efectuate de Regia Autonoma „Registrul Auto Roman" ori rezultatul evaluarii individuale efectuate potrivit art. 6 alin. (20).

Foloseste calculatorul oficial pentru calcularea timbrului de mediu

Citeste si:
Ciolacu: Eu in afara partidului nu am dusmani
Ciolacu: Eu in afara...

Sulfina Barbu a spus intr-o conferinta de presa ca romanii care vor contesta in instanta acest timbru de mediu vor avea cu siguranta castig de cauza si a precizat ca PDL va uza de toate mijloacele la dezbaterea din Parlament a ordonantei de urgenta privind timbrul de mediu pentru a "impune modificarea acestui timbru astfel incat sa nu mai fie discriminatoriu", scrie MEDIAFAX.

Conform fostului ministru al Meidului, timbrul de mediu a fost gandit de guvernul USL astfel incat "sa-i afecteze cel mai grav pe cei multi din Romania, pe proprietarii masinilor Euro 3 si Euro 4, adica circa 49% din parcul de masini din Romania".

Sulfina Barbu a aratat ca "structura parcului auto din Romania este urmatoarea: non-euro 13%, Euro 1 - 2%, Euro 2 - 23%, Euro 3 - 20%, Euro 4 - 29% si Euro 5 - 13%. Mai exact avem in Romania peste doua milioane de proprietari de autoturisme Euro 3 si Euro 4. Este exact aceeasi tehnica folosita de USL pentru a face rost de bani pentru stat aplicata la impozitarea unui milion de fermieri din Romania si a IMM-urilor cu 3% din cifra de afaceri", a adaugat Sulfina Barbu.

Citeste si:
PNL critica proiectul legii salarizarii unitare si anunta...
PNL critica proiectul legii...

De asemenea, Sulfina Baru a mai spus ca noua taxa anuleaza toate eforturile facute din 2005 pana in prezent prin programul Rabla care a scos de pe soselele Romaniei sute de mii de masini vechi, nu doar poluatoare, dar si un pericol in trafic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.