Grecia mizeaza pe companiile de gaze si jocuri de noroc pentru a revigora programul de privatizari de 50 miliarde euro cerut de institutiile financiare internationale in schimbul imprumuturilor externe si restructurarii datoriei de stat.

Fondul de valorificare a activelor statului asteapta pana la finalul lunii aprilie oferte angajante pentru preluarea operatorului de loterie Opap, monopolului de distributie si furnizare de gaze Depa si operatorului sistemul de transport al gazelor Desfa, a declarat Ioannis Emiris, directorul general al agentiei de privatizari, citat de Bloomberg.

Grecia s-a angajat sa obtina in acest an 2,3 miliarde euro din vanzarea activelor statului, privatizarea celor trei companii urmand sa aduca guvernul foarte aproape de aceasta tinta, a adaugat oficialul.

"Nu exista cale de intoarcere. Este un program care trebuie sa mearga inainte. A fost decis prin lege si deja a inceput. Nu poate fi oprit", a spus el, scrie MEDIAFAX.

Programul de privatizari s-a impiedicat de numeroase obstacole dupa ce creditorii internationali au constrans guvernul sa accepte tinta de 50 miliarde euro, prevazuta pentru 2020, in timp ce statul elen propusese atragerea a 7 miliarde euro din vanzare activelor statului. Planul convenit intr-un final de Atena cu institutiile financiare internationale vizeaza atat vanzarea participatiilor statului la diverse companii strategice, cat si vanzarea de terenuri si proprietati imobiliare, insule si alte active fixe, precum aeronave.

Fara acces la finantare de pe piete din aprilie 2010, Grecia a incheiat in ultimii 3 ani doua acorduri de finantare externa cu UE, FMI si BCE, in valoare totala de 240 miliarde euro. Pe fondul tensiunilor sociale generate de masurile dure de austeritate, guvernul a depasit de mai multe ori tintele din acord si reformele convenite cu creditorii straini.

Emiris a afirmat ca desfasurarea procedurilor de privatizare a celor 3 companii ar trebui sa indice ca Grecia "a scos covorul rosu" pentru investitori.

"Depa si Opap sunt cele mai importante. Daca vom reusi cu acestea doua, vom obtine cea mai mare parte din veniturile tintite", a spus oficialul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.