Cifra de afaceri din industrie pe total piata interna si piata externa a scazut in ianuarie, in termeni nominali, fata de luna precedenta cu 3,4%, dar comparativ cu prima luna a anului trecut este mai mare cu 5,2%, potrivit datelor anuntate luni de Instituul National de Statistica (INS).

Evolutia a fost determinata de scǎderea inregistrata de industria prelucratoare (de 3,6% comparativ cu decembrie 2012). Industria extractiva a crescut cu 0,5%.

"Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scǎderi (fata de decembrie, n.r.) in sectoarele: industria bunurilor de uz curent (-13,2%), industria energetica (-9,8%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (-4,7%). Cresteri s-au inregistrat in sectoarele: industria bunurilor de capital (+2,5%) si industria bunurilor intermediare (+1,2%)", se arata intr-un comunicat al INS.

Fata de ianuarie 2012, industria prelucratoare a urcat cu 5,6%, iar cea extractivǎ a scazut cu 2,9%.

Cresteri s-au inregistrat in industria bunurilor de folosinta indelungata (12,3%), industria bunurilor de capital (8,8%), a bunurilor de uz curent (4,8%), industria bunurilor intermediare (2,7%) si cea energetica (2%).

INS a anuntat, de asemenea, ca in ianuarie comenzile noi din industrie, pe total piata interna si piata externa, au crescut in termeni nominali fatǎ de luna precedenta cu 6,7%, dar fata de ianuarie 2012 sunt mai mici cu 7,4%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.