Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici anunta ca, in luna martie, Autoritatile de Management vor achita 1,2 miliarde de lei pentru plata facturilor beneficiarilor fondurilor europene pe sase programe operationale, suma fiind asigurata printr-un imprumut din Trezorerie.

"Schimbam radical abordarea in relatia cu beneficiarii: vrem ca plata la timp a facturilor sa devina regula in sistem, fondurile UE sa ajunga cat mai repede la beneficiari si astfel sa sustinem revigorarea economiei. In aceasta luna, Autoritatile de Management pentru sase programe operationale vor achita 1,2 miliarde de lei beneficiarilor de fonduri europene", a declarat Teodorovici, potrivit unui comunicat remis, duminica, MEDIAFAX.

Ministerul precizeaza ca beneficiarii de fonduri europene isi vor incasa la timp banii pentru facturile eligibile datorita schimbarilor implementate in sistem, dupa ce in cazul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) perioada medie de plata a facturilor a fost de aproximativ 70 de zile.

"Potrivit contractelor de finantare, sumele datorate beneficiarilor POS DRU ar fi trebuit achitate in cel mult 45 de zile (...) Autoritatile de Management vor avea la dispozitie suma mentionata pentru plata facturilor restante ca urmare a aprobarii de catre Guvernul Romaniei a unui imprumut de la Trezorerie. Finantarea va asigura fondurile de care au nevoie Autoritatile de Management pentru POS DRU, POR (Programul Operational Regional), POS Mediu (Programul Operational Sectorial Mediu), POS CCE (Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice), PODCA (Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative) si POAT (Programul Operational Asistenta Tehnica)", se mai arata in comunicatul citat.

Imprumutul contractat de la Trezorerie ar urma sa fie rambursat din sumele ce vor fi incasate de la Comisia Europeana.

De asemenea, MFE sustine ca cele mai mari sume au fost alocate pentru POR - aproximativ 408 milioane de lei, POS Mediu - 322 de milioane de lei, respectiv POS DRU - 258 de milioane de lei. Fondurile vor fi virate Autoritatilor de Management prin intermediul ministerelor responsabile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.