Guvernul continua negocierile pentru vanzarea actiunilor Rompetrol si spera sa ajunga la o intelegere pana luni, cand este stabilit un nou termen in procesul pe aceasta tema.

"Este un proces pe rol, pentru ca oferta celor de la Rompetrol era greu acceptabila de autoritatile romane. Suntem in negocieri, daca ajungem pana luni la o intelegere, cu atat mai bine. Daca nu, luni va decide instanta, insa dupa aceea, in functie de decizia instantei, pot aparea si alte repercusiuni. Eu personal am incurajat negocierile si sper ca putem sa ajungem la un acord benefic atat pentru statul roman, cat si pentru cei de la Rompetrol. Pana la urma, statul roman are de castigat niste bani pentru creanta, la care se adauga investitii pe care Rompetrolul sa le faca si locurile de munca ale celor care depind de Rompetrol. Este un pachet intreg pe care il negociem si este mai bine sa il negociem, sper sa ajungem la un acord inainte de a decide judecatorul", a spus Ponta.

In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.

Scadenta rascumpararii obligatiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar pana la acea data Rompetrol Rafinare a rascumparat obligatiuni in valoare de numai 71 milioane dolari. Valoarea totala a dobanzilor platite de companie in perioada 2003-2010 in contul emisiunii de obligatiuni este de peste 250 milioane dolari, scrie MEDIAFAX.

In prezent, Rompetrol Rafinare este controlata de grupul Rompetrol, detinut de KazMunaiGaz din Kazahstan, Ministerul Economiei avand 44,69% din actiuni.

Statul roman a reintrat in actionariatul Rompetrol Rafinare in iulie 2011, dupa ce KazMunaiGaz a convertit in actiuni 20,6 milioane de obligatiuni nerascumparate.

Un document oficial prezentat la finele anului trecut de MEDIAFAX releva ca Guvernul mizeaza inca sa incaseze in acest an 704 milioane lei (160 milioane euro) din cedarea pachetului minoritar la Rompetrol.

Citeste si:
ANAF scoate la licitatie o masina care i-a apartinut lui Ceausescu...
ANAF scoate la licitatie o...

Miercuri, actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au inregistrat pe Bursa o noua zi in crestere semnificativa, cu 6,22%, la 0,0581 lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.