Sport 7 August 2008 00:18
Olimpiada are mai multe simboluri, care ilustreaza in mare parte ideile si idealurile lui Pierre de Coubertin, parintele olimpismului modern care a spus ca la Jocurile Olimpice 'nu este important sa castigi, ci sa participi'

Inelele olimpice reprezinta cel mai cunoscut simbol al Jocurilor Olimpice. Cele cinci inele inlantuite simbolizeaza unitatea continentelor (cele doua Americi sunt considerate un singur continent). Ele apar in cinci culori pe steagul olimpic. Culorile - alb (fondul drapelului), rosu, albastru, verde, galben si negru - au fost alese astfel incat fiecare natiune sa aiba cel putin una dintre ele reprezentata pe steagul national.
Drapelul a fost adoptat in 1914, dar prima editie la care a fluturat au fost Jocurile de la Anvers din 1920.

Deviza oficiala este "Citius, Altius, Fortius" (Mai repede, mai sus, mai puternic) si a fost introdusa la editia din 1924.
Flacara olimpica este aprinsa la Olympia, Grecia, si purtata pana in orasul gazda de atleti. Joaca un rol important la ceremonia de deschidere si arde pe tot parcursul Olimpiadei. Torta olimpica a fost introdusa la Olimpiada din 1936 de la Berlin.

Mascota olimpica, un animal sau o figura umana, reprezinta mostenirea culturala a tarii gazda si a fost introdusa la Jocurile din 1968 din Mexico. A inceput sa joace un rol important de la Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova cu debutul ursuletului Misha.

Idealurile lui Coubertin sunt, probabil, cel mai bine reprezentate de juramantul olimpic: "Cel mai important lucru la Jocurile Olimpice nu este sa castigi, ci sa participi, asa cum in viata nu conteaza triumful ci lupta. Esential nu e sa cuceresti ci sa lupti bine".
Franceza si engleza sunt cele doua limbi oficiale ale miscarii olimpice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.