Sport 4 August 2008 05:14
Fosta sportiva priveste inapoi cu bucurie si nu regreta privatiunile copilariei cauzate de gimnastica

Fetita cu codite care revolutiona gimnastica mondiala este acum o importanta femeie de afaceri, calatoreste in toata lumea si schimba la randul ei scutece. Nadia Comaneci priveste inapoi cu detasare si se delimiteaza de fostele gimnaste care, odata cariera terminata, isi amintesc manioase despre metodele dure de antrenament si dietele ingrozitoare impuse de tehnicieni. Intr-un interviu acordat Reuters, in contradictie cu trendul dezbaterii din Statele Unite, „Zeita de la Montreal“ declara ca se bucura ca mama sa a dus-o la gimnastica, sport caruia ii datoreaza aproape totul in viata. „Ce am ratat? Am pierdut ocazia de a pierde timpul prin centrele comerciale, dar nu este mare lucru, deoarece nu primesti o medalie pentru asta.

Cand privesc in urma, ma bucur ca mama m-a dus la un club de gimnastica. Nu am facut gimnastica pentru a deveni o sportiva faimoasa sau o celebritate. Am ajuns mai departe decat ma asteptam, s-a intamplat pur si simplu. Practic, viata mea de acum se datoreaza activitatii pe care am avut-o cand eram copil“, a spus fosta sportiva.

„New York Times“ remarca figura trista a Nadiei, in locul bucuriei unui copil care reusea o performanta de exceptie, insa romanca a replicat ca nu s-a plans niciodata de acea perioada. „Oamenii mi-au spus ca paream trista atunci cand concuram, dar nu m-am plans niciodata. Oamenii cred tot felul de lucruri despre gimnaste, ca fetele muncesc prea mult, ca sunt prea tinere pentru antrenamente atat de dure. Eu, personal, nu m-am plans, toti ceilalti s-au plans pentru mine. Oricum, nu era exagerat de greu, era exact cat trebuia pentru a ajunge campioana olimpica. Nimeni nu spune nimic despre baietii de 12-13 ani, ca muncesc prea mult. Doar despre fete, vai-vai, sarmanele fete! De ce suntem tratate diferit?“, a adaugat Nadia.

Comparand situatia de atunci cu cea de acum, Nadia considera ca avantajul este pentru gimnastica actuala: „Ceea ce este diferit fata de trecut este faptul ca ele isi pot castiga existenta din gimnastica si pot avea o cariera mai lunga. In plus, nu trebuie neaparat sa concureze in patru probe, se pot specializa in una. Insa munca grea este la fel. Oamenii m-au intrebat care este secretul gimnasticii din Romania: noi pur si simplu munceam de doua ori mai mult decat ceilalti sportivi“. Nadia recunoaste ca a avut, ca gimnasta, o viata privilegiata in comparatie cu alti copii de varsta ei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.