Sport 4 August 2008 05:06
Unsprezece alpinisti au murit si alti trei sunt dati disparuti, dupa ce un bloc de gheata s-a desprins, vineri, pe pantele K2. A fost declansata o operatiune aeriana pentru a incerca sa-i localizeze pe disparuti, operatiune la care participa si alpinisti romani
Nazir Sabir, responsabil al organizatiei Nazir Sabir Expeditions, a declarat aseara pentru EverestNews.com ca trei sud-coreeni, doi nepalezi, un olandez, un sarb, un norvegian si un pakistanez erau morti, iar un francez, un pakistanez si un austriac erau dati disparuti. Astazi, au fost gasiti fara suflare si cetateanul francez si cel irlandez.

"Cel putin 11 alpinisti au murit. Este vorba despre unul dintre cele mai grave accidente din istoria ascensiunilor pe K2", a afirmat luni un ghid pakistanez dintr-o tabara aflata la baza K2.

Echipele de salvare pakistaneze reusisera sa recupereze luni, cu un elicopter, un alpinist olandez si sa localizeze unul italian. Insa elicopterul nu a putut ateriza si a fost nevoit sa se intoarca la baza. Italianul ar putea fi adus la baza luni seara.

Trei alpinisti s-au putut intoarce la tabara de la poalele K2 dupa accident, dar sufera de degeraturi grave. "Se pare ca cel putin unuia dintre ei va trebui sa i se amputeze mana si piciorul", a spus el.

Potrivit mai multor turoperatori, alpinistii, care faceau parte din mai multe expeditii au fost victimele caderii unui bloc de gheata, vineri, in timp ce coborau de pe K2. Accidentul s-a produs intr-un loc numit "Bottleneck" (gat de sticla), o portiune extrem de dificila pe care alpinistii o traverseaza cu ajutorul coardelor.

Alpinistii au fost victimele caderii unui bloc de gheata, vineri, in timp ce coborau de pe varf. Accidentul a avut loc intr-un loc supranumit "Bottleneck" (gat de sticla), un defileu pe care sportivii trebuie sa-l strabata cu ajutorul coardelor. Este o "zona a mortii", dificil de parcurs din cauza lipsei de oxigen.

Aceasta este cea mai grava tragedie care se intampla din 1986, cand pe K2 au murit 12 alpinisti.
Site-ul EverestNews.com mentioneaza si o expeditie pe K2 la care participa romani, dar acestia sunt teferi si iau parte la operatiunile de salvare. Este vorba despre Mircea Leustean si Teodora Vid. De asemenea, un cetatean american de origine romana, George Dijmarescu, ia parte la expeditia Sunny Mountain Chogori si este teafar.

Doar trei expeditii au reusit sa ajunga in varful muntelui - una olandeza, una italiana si una coreeana, insa si alti alpinisti - francezi, pakistanezi si norvegieni - se aflau de asemenea pe K2.

Doi olandezi, Wilco van Rooijen si Cas van de Gewel, raniti, precum si calauza lor Pemba Sherpa, au reusit duminica sa ajunga la o baza intermediara situata la 7.200 de metri altitudine, insa ei "nu se afla inca in afara pericolului". Un irlandez, Gerard McDonnell, in varsta de 37 de ani, care facea parte din expeditia olandeza, a murit, potrivit unuia dintre prietenii sai. Alpinistul francez Hugues d'Aubarede si calauza sa Karim sunt dati disparuti, a declarat o prietena a francezului. Potrivit purtatorului de cuvant al unei expeditii la care participau patru norvegieni, unul dintre ei, Rolf Bae, de 33 de ani, a murit. Ceilalti membri ai expeditiei, inclusiv sotia sa, care au reusit sa ajunga la o tabara, au vazut victima luata de o avalansa. Un italian, Marco Confortela, a reusit sa ajunga la tabara de baza, dar este ranit la brat.

Muntele atrage naivi

Potrivit lui Fredrik Straeng, un alpinist suedez care a participat la operatiunile de salvare, conditiile meteorologice erau bune, era senin, dupa o lunga perioada de timp nefavorabil, ceea ce i-a facut pe alpinisti sa paraseasca tabara situata la 7.000 de metri altitudine si sa incerce ascensiunea varfului. "Accidentul ar fi putut fi evitat. Acesti munti atrag oameni prea neexperimentati si naivi", a spus suedezul.

Cu 8.611 metri, K2, unul dintre cele mai periculoase varfuri din lume, si al doilea ca inaltime, dupa Everest. Varful este situat in extremitatea nord-estica a Pakistanului, la granita cu China. Acesta a fost cucerit prima data in iulie 1954 de alpinistii italieni Achille Compagnoni si Lino Lacedelli. Mai mult de 70 de alpinisti si-au pierdut viata pe K2, multi dintrei ei in zona Bottleneck. Desi K2 nu este muntele care a luat cele mai multe vieti, statisticile arata ca sansele de a muri la coborare dupa atingerea varfului sunt mai mari decat in cazul altor culmi.




"Poti sa fii cel mai bun alpinist din lume, dar pentru K2, factorul noroc conteaza foarte mult. Trebuie sa fii pregatit, psihologic, sa nu te mai intorci",
declarase pentru AFP alpinistul francez Pierre Beghin, care a urcat pe K2 in 1991. Primul francez care a reusit ascensiunea unui varf de peste 8.000 de metri solitar, Pierre Beghin a murit un an mai tarziu in Annapurna, tot in Himalaya.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.