Sport 28 Iulie 2008 22:54
Satul Olimpic, care are 42 de cladiri in care vor locui 16.000 de persoane in perioada Jocurilor Olimpice de la Beijing, a fost inaugurat duminica dimineata, informeaza agentia chineza Xinhua, citata de NewsIn.

"Bine ati venit acasa la voi", a spus primarul Satului Olimpic, Chen Zhili, la deschiderea oficiala.

Primii care si-au ocupat locurile in sat au fost chinezii, printre ei fiind si baschetbalistul Yao Ming de la Houston Rockets, dar si campionul olimpic la 110 de metri garduri, Liu Xiang.

Purtatorul de cuvant al Satului Olimpic, Deng Yaping (cvadrupla campioana olimpica la tenis de masa in 1992 si 1996), a explicat ca toti sportivii participanti la Jocurile Olimpice vor locui in sat, incluzand aici si delegatiile Statelor Unite si Rusiei, despre care se spusese ca isi vor duce sportivii in alta parte.

Satul Olimpic este situat in zona de nord a Beijingului, la 20 de minute de Stadionul National Cuib de Pasare si de Cubul de apa. Se intinde pe 66 de hectare, are restaurante, cafenele, un coafor, un sediu postal, o statie de pompieri si o clinica medicala. La ora mesei, sportivii vor avea de ales intre mancare orientala si mancare occidentala, care va fi pregatita in fiecare zi de 2.400 de bucatari. Tot in sat, mai sunt cinci locuri in care se tin ceremonii in cinci religii (crestinism, islamism, budism, hinduism si iudaism), dar in care se vor face si ore de limba chineza, in cazul in care sportivii doresc sa invete.

Cea de-a doua delegatie care a pasit in Satul Olimpic a fost cea a Poloniei, ajunsa duminica de dimineata la Beijing.

75 de sportivi si 54 de oficiali din delegatia Romaniei au plecat spre Beijing

Cea mai mare parte a delegatiei Romaniei pentru Jocurile Olimpice de la Beijing a plecat duminica, de pe Aeroportul Henri Coanda, spre China, cu un avion care a avut o intarziere de 20 de minute.

Din delegatia oficiala a lipsit echipa de handbal feminin, lotul de kaiac-canoe, dar si cei doi tenismeni, Sorana Carstea si Victor Hanescu.

Sportivii prezenti in Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coanda au fost binecuvantati de un preot, care dupa ce a spus cateva rugaciuni, le-a urat succes la Beijing.

Drapelul Romaniei, care la Beijing va fi purtat de handbalista Valeria Bese, a fost dus la avion de Mihai Covaliu, care l-a fluturat inainte de a intra in aeronava.

Delegatia a fost imbracata in tinuta oficiala, singurii care au venit in treninguri au fost cei de la lupte, iar gimnastele antrenate de Nicolae Forminte au preferat pantofi sport in locul tocurilor.

Prezent la plecare, presedintele Octavian Morariu a vorbit despre tinutele sportivilor: "Am vrut ca sportivii sa aiba o tinuta eleganta, in care sa se simta bine. Vom prezenta o delegatie din care fac parte sportivi care au mai fost la olimpiade, precum si debutanti. Fiecare intra in competitie cu dorinta de a castiga. In afara de cei de la care asteptam performante bune, nu sunt excluse surprizele".

Pe 1 august va pleca la Beijing si nationala feminina de handbal a Romaniei, urmata de lotul de kaiac-canoe pregatit Ivan Patzaichin, in timp ce Sorana Carstea si Victor Hanescu vor ajunge in China aproape de 10 august cand va incepe turneul de tenis. Inca de marti este prezent in China, seful delegatiei Romaniei, Alexandru Epuran, pentru a pregati primirea sportivilor.

Conform presedintese COSR, intarzierea decolarii a fost cauzata de faptul ca avionul sosit de la Madrid nu era inca pregatit. Inainte ca sportivii sa fie imbarcati in aeronava pe care scria Moldova, langa ea a stationat o masina de pompieri.

Jocurile Olimpice de la Beijing sunt programate in perioada 8-24 august.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.