Sport 25 Iulie 2008 17:04
Comitetul International Olimpic a hotarat sa interzica Irakului participarea la Jocurile Olimpice de la Beijing, din cauza interferentelor Guvernului in activitatea Comitetului National Olimpic din Irak, relateaza NewsIn.

"In ciuda eforturilor facute de CIO si de Consiliul Olimpic Asiatic, in ultimele luni, pentru a gasi o solutie pozitiva, ne pare rau sa anuntam ca decizia Biroului Executiv al CIO de pe 4 iunie a fost confirmata oficial. Asta inseamna cu Irakul nu va participa la Jocurile Olimpice de la Beijing. Invitatiile primite de sportivii irakieni vor fi retrase si adresate altor comitete olimpice nationale", se arata in scrisoarea adresata de CIO ministrului Tineretului si Sportului din Irak, Yasim Mohamed Yafar.

Aceasta decizie vine dupa ce Guvernul irakian a luat decizia de a suspenda consiliul executiv al Comitetului National Olimpic din Irak, pentru a forma un comitet temporar care sa fie condus de ministrul Tineretului si Sportului. Pe 4 iunie 2008, CIO a a anuntat ca Irakul este suspendat temporar. Conform CIO, dizolvarea Comitetului National Olimpic si a federatiilor sale si numirea unui comitet interimar reprezinta distrugerea autonomiei organismului olimpic.

Comitetul National Olimpic din Irak a lucrat fara a avea efectiv un presedinte, dupa ce Ahmed al Hiyie al Samarrai, cel numit in aceasta functie, a fost sechestrat pe 15 iulie 2006, si de atunci nu se mai stie nimic despre el. Alegerea sa a dus la o normalizare a olimpismului in Irak, dupa ce in 2003, CIO a decretat o alta suspendare al CNOI. Aceasta suspendare a venit dupa ce s-a demonstrat ca fiul lui Sadam Hussein, Odei, a transformat unele din instalatiile sportive in locuri de tortura pentru sportivi disidenti. CNOI a fost readmis de CIO in februarie 2004, pentru a permite sportivilor din aceasta tara sa participe la JO de la Atena.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.