Sport 25 Iulie 2008 10:55
O baterie de rachete sol-aer care a fost instalata in apropierea Stadionului Olimpic de la Beijing provoaca uimirea localnicilor si turistilor, cu doua saptamani inainte de deschiderea evenimentului, transmite NesIn.
"Ce e asta?", intreaba, surprinsa si intrigata, Ji Xiu, aratand spre rachetele desfasurate in apropierea Stadionului Olimpic de la Beijing, langa o statie de autobuz. Pensionara de 55 de ani a venit de la celalalt capat al orasului, profitand de o noua linie de autobuz care functioneaza nonstop, pentru a vedea transformarile din cartierul olimpic.

"Pe aici nu prea cunosc, dar vazusem Cuibul de pasare si Cubul de apa", explica ea, referindu-se la Stadionul Olimpic si la Centrul Acvatic, situate la un kilometru distanta. Trecatorii se opresc in zona pentru a se fotografia cu bateria de rachete sol-aer si radarele lor, dintre care o parte sunt acoperite cu plasa de camuflaj. Este, de asemenea, una dintre putinele ocazii pe care le au jurnalistii straini sa filmeze sau sa fotografiere material militar chinez fara a fi deranjati.

Xue Honglei, un student de 22 de ani, venit din provincia centrala Henan impreuna cu prietena lui, considera ca desfasurarea rachetelor este "indispensabila". "Este pentru a evita atacurile teroriste", spune el, dupa ce le-a fotografiat ca amintire. "Este o conditie pentru ca Jocurile Olimpice sa fie reusite, pentru ca 'orice padure are uscaturile ei'. Exista oameni buni, dar si rai", mai spune el. "Si in alte tari e la fel".

"Zona administrativa militara, intrarea interzisa", avertizeaza panourile. La intrarea principala, un alt panou recomanda eventualilor temerari sa nu deranjeze paznicii, in numar de doi, imobili si impasibili, dintre care unul are o arma cu baioneta. In interior, alt panou: "Strict interzis focul".

Doar parasolarele multicolore din cele patru colturi ale terenului, care ii protejeaza pe soldati de soarele puternic, dau un aer de vacanta acestui peisaj de razboi. Pe baracile din prefabricate in care sunt cazati militarii au fost instalate sloganuri ale Jocurilor Olimpice.

Autoritatile recunosc ca acest gen de dispozitiv poate soca. "Cand aceste instalatii de aparare antiaeriana au inceput sa apara in Beijing, localnicii au fost foarte mirati, dar noi credem ca sunt indispensabile si, in plus, este o practica obisnuita la Jocurile Olimpice", a dat asigurari Liu Shaowu, directorul de securitate al Jocurilor Olimpice.

Autoritatile chineze nu inceteaza sa avertizeze cu privire la amenintarea terorista, venita in special din partea grupurilor islamiste din Xinjiang (nord-vestul Chinei). Potrivit lui Liu, 110.000 persoane participa la operatiunile pentru asigurarea securitatii in timpul Jocurilor Olimpice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.