Sport 24 Iulie 2008 23:10
Seful arbitrilor a facut publice ieri criteriile dupa care se va ghida cand va delega arbitrii la meciurile Ligii I, printre acestea figurand si adversitatea unui club pentru un 'fluieras'
La doar o zi dupa ce a reprimit dreptul de a delega arbitri la Liga I, Constantin Gheorghe "Valcea" a lansat pe piata regulile pe care le va aplica atunci cand va delega arbitrii la meciuri. Daca anul trecut regula lui Lupescu era ca nu avea nici o regula, "Valcea" si-a propus sa fie meticulos, dar nu a uitat ca "la butoane" l-au readus tot presedintii din Liga I, prin urmare va trebui sa fie atent sa nu supere pe cineva.
Mai intai a impartit lotul A in doua categorii valorice, prin urmare un arbitru mai slab cotat nu are nici o sansa sa mearga la un derby, chiar daca cei considerati mai buni sunt contestati sau iesiti din forma. Apoi se iau in calcul celebra "rotire a cadrelor", in sensul ca un oficial nu poate arbitra o echipa de mai mult de doua ori in tur si tot atatea in retur, doar in cazuri exceptionale acceptandu-se trei meciuri. Urmeaza regula "sa nu suparam pe nimeni". Astfel, desi recuzarea oficiala a unui arbitru nu mai este posibila, presedintilor ramanandu-le doar varianta sa se lamenteze pe la televizor si prin presa ca au fost furati, se va tine cont de "probleme deosebite pe care arbitrul le-a avut (sau le are) cu unul sau altul dintre cluburi". Ramane de vazut daca acest criteriu se va aplica intocmai, pentru ca, de exemplu, Alexandru Deaconu, cap de afis in "scandalul bricheta", nu ar mai trebui sa fie niciodata delegat la un meci al Rapidului, dar nici al Stelei, dupa ce si-a demonstrat atasa­mentul pentru ultima gru­pare. De asemenea, nu se precizeaza exact ce inseamna "probleme deosebite", nu se stie daca este vorba doar de o contestare vehementa, dar nefondata, a unui club fata de un arbitru sau de greseli evidente ale "fluierasului" in detrimentul gru­parii resepctive. Urmeaza trei criterii gen "dosare de cadre", in care se tine cont de gradul de rudenie al arbitrului cu oficiali ai cluburilor, afacerile pe care arbitrii sau rudele de gradul I cu oameni din cluburi si locul de munca al arbitrului din prezent si din ultimii doi ani. Ultima regula este legata de localitatea in care locuieste arbitrul, acesta neputand conduce un meci al unor concitadini cu o echipa din alt oras. Exceptie face Capitala, un "fluieras" avand voie sa arbitreze un meci al unei echipe din Bucuresti cu una din Provincie doar cu acceptul celei din urma. CCA mai anunta ca in fiecare zi de luni dupa etapa se va intruni pentru a analiza prestatiile arbitrilor, iar imediat va face lotul pentru runda viitoare, din care vor lipsi cei care "au comis-o".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.