La finalul primului set, Hanescu a acuzat dureri la spate si a avut nevoie de interventia medicului. Romanul a continuat insa meciul si a realizat break-ul chiar la debutul setului doi, reusind sa se impuna in final cu 6-4. Hanescu a primit un cec in valoare de 65.000 de euro si 75 de puncte ATP.

Acesta a fost cel de-al treilea meci oficial dintre cei doi tenismeni, scorul general fiind de 2-1 pentru roman.
In drumul sau spre finala, Hanescu a trecut in turul 2 de Ivo Karlovic, cotat drept favoritul numarul 4 al turneului, in sferturi de francezul Jeremy Chardy, iar in semifinale de elvetianul Stanislas Wawrinka, numarul 10 mondial si principalul favorit al competitiei.

La ceremonia de premiere, Victor Hanescu a fost laudat de fostul tenismen Roy Emerson, cel care a dat numele arenei pe care s-a disputat ultimul act al turneului de la Gstaad: "Victor a facut o finala extraodinara. L-a ajutat serviciul, care in aceasta saptamana a fost punctul lui forte". Dupa ce a primit trofeul, romanul a declarat: "Este un vis care a devenit realitate. Cu siguranta voi reveni anul viitor pentru a-mi apara titlul".

Aceasta a fost cea de-a doua finala de turneu ATP pentru roman. Prima s-a disputat la BCR Open Romania in 2007, cand a fost invins de francezul Gilles Simon. Hanescu este cel de-al doilea tenismen roman care se impune la Gstaad, la 35 de ani dupa triumful lui Ilie Nastase. In 1973, Nastase il invingea pe Roy Emerson, scor 6-4, 6-3, 6-3.