Sport 11 Iulie 2008 23:10
Patru dintre romancele care planuiesc prima expeditie integral feminina la 8.000 de metri vor porni, pe 19 iulie, intr-un stagiu de pregatire pe varful Khan Tengri, de 7.010 m.
La 52 de ani si 45 de kilograme, Felicia Enache, inginer-electronist si presedintele Asociatiei Ghizilor Montani din Romania, are in plan, alaturi de alte opt alpiniste romane, prima expeditie exclusiv feminina pe un varf de 8.000 de metri, Cho Oyu din Himalaya. Saptamana viitoare, patru dintre ele vor pune in practica , alaturi de alti zece alpinisti, una dintre cele mai importante etape ale pregatirii: atacarea unui varf cu 1.000 de metri mai mic decat cel vizat

Expeditia spre varful Khan Tengri (7.010 m) din muntii Tian Shan din Kirgizstan, care va lua startul pe 19 iulie, are scopul de a le familiariza cu altitudinile extreme.

„Mergem sa vedem cum ne vom adapta la inaltime. Organismele reactioneaza diferit, iar dintre cele patru participante numai eu am experienta la inaltimi foarte mari“, spune Felicia Enache pentru Cotidianul. Ea a urcat de trei ori la 7.000 de metri: de doua ori in Pamir, pe varfurile Lenin (7.134 m) si Corjenevskaia (7.105 m), in 1992, si o data in masivul Tian Shan, pe varful Pobeda Mica (7.000 m).

De data aceasta va fi insotita de cele mai tinere alpiniste din grup, fiica ei, Catrinel, si Cristina Pogaceanu, ambele in varsta de 23 de ani, si contabila Cristina Chescu, de 32 de ani. Verificarea la aclimatizare le-ar fi prins bine tuturor celor noua, insa lipsa de fonduri si de timp a facut ca cinci dintre ele sa ramana acasa. „Nu toate fetele au reusit sa obtina sponsorizari, iar in plus noi am avut si alte antrenamente in 2008, iar expeditia asta inseamna un timp destul de lung petrecut pe munte“, a explicat Enache absenta colegelor.
Cele care au reusit sa puna mana pe fonduri si si-au facut timp s-au alipit unei expeditii romanesti care cuprinde zece alpinisti din Cluj-Napoca si Arad. Mia de metri care face diferenta dintre Khan Tengri si Cho Oyu nu inseamna ca cele patru au in fata o misiune usoara, mai ales ca ele vor aborda ruta nordica a varfului, renumita pentru dificultate. „Vremea este destul de capricioasa acolo, varful are portiuni abrupte, cu pereti de stanca“, a subliniat Felicia Enache.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.