Sport 7 Iulie 2008 05:35
Wimbledon-ul incoroneaza un nou rege dupa ce, Rafael Nadal l-a detronat in cea mai lunga finala masculina, pe castigatorul ultimelor cinci editii, Roger Federer

Meciul in cinci seturi 6-4, 6-4, 6-7 (5-7), 6-7 (8-10), 9-7, a inceput la 14.35 si s-a incheiat la 21.15, fiind intrerupt de doua ori din cauza ploii.

Dupa punctul decisiv, Nadal s-a trantit la pamant cu bratele ca pentru plecaciune, multumind pentru prima finala pe care o castiga pe teren londonez, relateaza site-ul oficial al turneului. Spaniolul opreste astfel, seria incredibila de victorii pe iarba a elvetianului: 65 de victorii consecutive, 39 dintre ele pe terenurile de la Wimbledon. De asemena, spaniolul de 22 de ani devine primul tenismen, dupa Bjorn Borg in 1981, care castiga, in acelasi an, atat la Roland Garros, cat si la Wimbledon.

A treia finala, prima victorie
Nadal, invins de Federer in ultimele doua finale de la Wimbledon, a castigat primul set departandu-se printr-un singur break (6-4). Spaniolul a castigat si setul secund (6-4), dupa ce a reusit sa revina de la 1-4.

La scorul de 2-0 la seturi pentru Nadal, meciul a fost oprit din cauza ploii. Pauza a fost potrivita pentru Federer, elvetianul castigand urmatoarele doua seturi la tie-break, la 5, respectiv la 8. Punctul culminant a fost setul 4 in care Nadal a beneficiat de doua sanse de meci, insa elvetianul a incercat sa se adune, impingand partida in setul cinci.

In setul decisiv, la scorul de 2-2, meciul a fost intrerupt inca odata, dn cauza ploii. La 3-4, Nadal a salvat o minge de break care i-ar fi permis elvetianului sa serveasca pentru titlu. La 6-6, Federer a salvat la randul sau, cateva mingii de break. In cele din urma spaniolul a spart gheata cu un 8-7, dupa ce Federer a lovit un forehand prea lung. Nadal urma sa serveasca pentru titlu, daca elvetianul nu i-ar fi returnat un rever incredibil. Egalitate din nou, insa Nadal isi valorifica cea de-a patra minge de meci, printr-un serviciu perfect. In strigatele multimii Federer clacheaza, abandonand un forehand in fileu.

Era tarziu, foarte tarziu, dar nu prea tarziu pentru ca incoronarea unui nou rege sa inceapa.

Fair-play si profesionalism
Victoria de la Wimbledon reprezinta cel de-al cincilea succes al spaniolului in varsta de 22 de ani intr-un tuneu de Grand Slem, precedentele fiind obtinute pe zgura de la Roland Garros, in 2004, 2005, 2006, 2007 si 2008. Nadal este neinvins de 24 de meciuri si castigat ultimele patru turnee la care a participat: Hamburg, Roland Garros, Queens si Wimbledon.

"Este imposibil de explicat ceea ce am simtit in acel moment... am castigat turneul meu favorit, este un vis", a declarat Nadal, dupa ce a primit trofeul. "Roger este inca numarul unu, este cel mai bun, a castigat de cinci ori aici, eu am un singur titlu de campion", a completat spaniolul.

Si Federer a dat dovada de profesionalism, recunoscand superioritatea adversarului sau: "Am incercat totul, Rafa merita sa fie campion, a jucat fantastic". "Este cel mai bun adversar pe cel mai bun teren. A fost o placere sa joc aici, pacat ca nu am castigat, dar am sa ma intorc la editia de anul viitor", a adaugat campionul elvetian, vizibil afectat de prima infrangere la Wimbledon din ultimii sase ani.

Finala Wimbledon 2008 in imagini

Wimbledon 2008: Ceremonia de inmanare a trofeului


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.