Presedintele FRF a fost audiat ieri in legatura cu desprinderea sectiei de fotbal Steaua de Ministerul Apararii in 1998. In urma cadoului facut lui Viorel Paunescu, MApN are acum de platit circa 1,5 milioane de dolari, la care se adauga penalitati zilnice de 82 de milioane de lei.

Presedintele Federatiei Romane de Fotbal (FRF) a facut ieri o vizita la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie. Mircea Sandu nu a trebuit sa raspunda la intrebari legate de dosarul in care fiica sa este acuzata de consum de droguri, nici sa dea socoteala despre cum a gestionat financiar institutia pe care o conduce de 15 ani. Nasu’ a fost invitat sa dea relatii, la cererea procurorilor militari, intr-un dosar in care este cercetat felul in care s-a desprins sectia de fotbal a CS Steaua de Ministerul Apararii Nationale in 1998.

Potrivit unor surse judiciare, Mircea Sandu a avut o discutie de jumatate de ora cu procurori ai Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului, despre care nu a vrut sa dea amanunte. Dupa ce si-a inchis telefonul mobil si a transmis secretarei sa nu fie deranjat, el a transmis, prin purtatorul de cuvint al FRF, Mihai Zaharia, ca nu face nici o declaratie deoarece este "suparat pe presa".

Cadou platit scump

Relatiile dintre Ministerul Apararii Nationale si FC Steaua s-au deteriorat dupa ce, printr-o sentinta definitiva si irevocabila, gruparea sportiva militara din care s-a desprins sectia de fotbal a fost obligata sa plateasca 1,2 milioane de dolari catre societatea de constructii SC Tehnorob SRL, care a modernizat tribuna oficiala a stadionului din Ghencea. Intre timp, conform unor surse din minister, aceasta a ajuns la 1,5 milioane de dolari, iar penalitatile zilnice sint de 82 de milioane de lei.

Transferarea stadionului Ghencea cu toate "acareturile" in folosinta gratuita a asociatiei fotbalistice s-a facut prin HG nr. 66/4.02.1999, pe baza unui protocol incheiat intre MApN si AS Club Steaua Bucuresti. Hotarirea este semnata de prim-ministrul Radu Vasile si contrasemnata de Victor Babiuc, ministru de stat, Decebal Traian Remes, ministrul Finantelor, si Crin Antonescu, ministrul Tineretului si Sportului. Conform procesului-verbal de predare-primire, fotbalul a primit gratuit de la lingura de la popota, cestile de cafea, prosoape, storcator de fructe si echipament sportiv, pina la anvelope, autocare, masina de tuns iarba si stadion.

30 de nume pe lista de la Parchet

Pentru ca protocolul nu cuprindea clar obligatiile partilor, seful Statului Major General, Mircea Chelaru, a redactat, in anul 2000, un amendament, contrasemnat de ministrul Apararii, Sorin Frunzaverde, si presedintele AFC Steaua, Viorel Paunescu, plus alti oficiali din MApN, prin care datoriile, catre AVAB si Tehnorob, erau preluate de societatea fotbalistica. Conform documentului, datoria catre AVAB, de fapt o restanta catre defuncta BANCOREX, era de peste 20 de miliarde de lei (rascumparata, in nume propriu, de Gigi Becali si transformata ulterior in actiuni la societatea comerciala Steaua, infiintata ulterior), in timp ce datoria catre Tehnorob nu era precizata, urmind sa fie cuantificata dupa o expertiza independenta la finalul procesului, consemnat printr-o sentinta definitiva si irevocabila.

Conform acestui amendament, MApN era exonerat de orice obligatii in proces, dar avocatii Armatei nu au facut pina acum uz de acest aspect. Aparatorul firmei Tehnorob, Marius Bragau, ne-a confirmat ca a fost efectuata o expertiza, s-au facut mai multe executari silite pentru recuperarea debitelor, dar situatia ramine in continuare extrem de incurcata.

El a mai dezvaluit ca, intr-o prima faza, procurorii militari au deschis un dosar "in rem" (o ancheta care nu viza persoane), pentru ca MApN sa trimita ulterior la Parchetul militar o lista cu 30 de persoane, printre care se numarau fostii presedinti de la Steaua, Cornel Otelea si Gheorghe Cernat, si alti oficiali din Ministerul Apararii.

Generali raportati la Parchet

Intr-un raport intern al MApN, desfasurat pe 69 de file, generalul de brigada Dorel Siminiuc cerea in urma cu citiva ani declansarea urmaririi penale atit in legatura cu preluarea stadionului, cit si pentru modul cum s-au facut investitiile in acest bun de patrimoniu al MApN, neregulile referindu-se la nerespectarea metodologiei licitatiilor, lipsa unui proiect tehnic de executie, neinregistrarea in gestiune a materialelor rezultate din demolare, nerespectarea amendamentului la Protocol s.a.

In acelasi raport se preciza ca, "in cadrul unor intilniri organizate la sediul MApN in vederea solutionarii litigiului, presedintele executiv al AFC Steaua, Viorel Paunescu, a afirmat de fiecare data ca nu este dispus ca in contul datoriei catre Tehnorob SRL sa achite contravaloarea vilelor construite unor generali din banii si materialele destinate modernizarii stadionului". In concluzie, se cerea anchetarea celor vinovati pentru "abuz in serviciu in forma calificata".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.