Antonie Solomon plateste pentru “maimutele vorbitoare”

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarilor (CNCD) a sanctionat ieri cu o amenda de zece milioane de lei declaratiile rasiste facute de Antonie Solomon, primarul pesedist al orasului Craiova. Saptamina trecuta, CNCD sanctionase doua cluburi - Steaua si Rapid - si pe Gabi Safta, crainicul stadionului din Ghencea, pentru aceeasi vina.
Intr-o declaratie facuta marti, 19 aprilie, despre situatia echipei Universitatea Craiova, primarul Antonie Solomon a criticat in termeni duri politica de transferuri a lui Dinel Staicu.

Discursul edilului a derapat insa, capatind accente rasiste: "Ce sa faci, dom’le, acum, cu fotbalistii astia adusi de pe Internet si cu toate ciorile astia (n.r. - astea)? Ca daca le bagi la Gradina Zoologica si le arati la copii, le zici: "Uite, tata, maimuta! Si mai si vorbeste"?". Cotidianul nostru a atras atentia, in numarul sau de miercuri, 20 aprilie, asupra atitudinii lui Solomon. Ulterior, CNCD a primit sesizari din partea unor organizatii neguvernamentale.

"Avind in vedere ca prin aceste afirmatii au fost incalcate drepturile jucatorilor de origine africana din componenta echipei Universitatea, cu privire la demnitatea personala, nediscriminare si tratament egal (...), CNCD a decis sanctionarea domnului Antonie Solomon cu amenda contraventionala in cuantum de 10 milioane de lei", scrie in comunicatul CNCD. Sanctiunea a fost mai blinda deoarece primarul craiovean si-a prezentat scuze public, intr-un interviu publicat tot de cotidianul nostru.

"Am fost un prost!". Solomon si-a pus ieri cenusa-n cap. "Merit aceasta amenda! Am fost un prost, regret ce-am spus! Eram suparat pentru ca nici nu ajunsesem bine in tara, iar ziaristii m-au luat prin surprindere pe aeroport, mi-au spus ca Staicu mi-a lasat o echipa saraca si pe ultimul loc. Nu stiu ce-a fost cu mine, mi s-a innegrit totul in fata ochilor. Am spus ce am spus la suparare, pentru ca nu am nimic cu Daouda sau cu alti jucatori de culoare. Nu va uitati si la mine, ce negru sint?", a declarat primarul.
Solomon, care intr-un interviu acordat cotidianului nostru spusese ca va apela, pentru a-si achita amenda, la banii soacrei, a revenit, marturisind ca va face un efort si isi va achita singur amenda, mai ales ca "eu, ca demnitar, nu am voie sa spun asemenea lucruri. Dar atunci eram chibit!".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.