Sport 1 Iulie 2008 04:20
Jucatorii Spaniei au facut un tur al terenului de pe "Ernst Happel" din Viena, locul unde s-au incoronat campioni ai Europei

Cea mai ofensiva echipa a Euro 2008, Spania, s-a incoronat cea mai buna echipa a Europei, dupa o prestatie superba in finala.

Ultima echipa care a invins noua campioana europeana e chiar cea mai defensiva de la turneul din Austria si Elvetia, nationala Romaniei.

Spania a invins Germania in finala Euro 2008, scor 1-0, gratie reusitei lui Fernando Torres, din minutul 33. Campioni ai continentului dupa o asteptare de 44 de ani, ibericii s-au descurcat in finala de la Viena fara golgheterul turneului, David Villa, care a urmarit meciul de pe banca de rezerve.

Neinvinsi la acest campionat, spaniolii au avut cea mai ofensiva echipa. Elevii lui Luis Aragones au cele mai multe goluri la Euro 2008, 12, si cele mai multe suturi pe poarta, 117.

Nationala de fotbal a Spaniei nu a mai pierdut un meci de pe 16 noiembrie 2006, cand a fost invinsa la Cadiz de Romania, scor 1-0. Ibericii au jucat de atunci 22 de partide, amicale si oficiale.

Brazilian, campion european
Victoria Spaniei a adus si o premiera in istoria Euro. Marcos Senna, jucator brazilian naturalizat de spanioli, a devenit primul jucator sud-american care castiga un Campionat European.

Nascut la Rio de Janeiro, singurul jucator de culoare din nationala Spaniei, Senna a fost naturalizat spaniol in 2005 si evolueaza in echipa nationala din 2006.

Xavi, jucatorul turneului
Mijlocasul de 28 de ani al Barcelonei, Xavi Hernandez, a fost desemnat de echipa tehnica a UEFA cel mai bun jucator al Euro 2008. Xavi a jucat in cinci partide pentru Spania la acest turneu final si a reusit un gol, in semifinala cu Rusia (3-0).

Aragones, succes de adio
Poate cel mai contestat selectioner din istoria Spaniei, Luis Aragones, se joaca acum cu nervii suporterilor. In varsta de 70 de ani, Aragones a intrat in conflict cu fanii din momentul in care a ales sa nu-l cheme la nationala pe Raul (Real Madrid), unul dintre cei mai de succes fotbalisti spanioli ai ultimului deceniu. Dupa victoria de la Euro, fanii au revenit la sentimente mai bune, insa Aragones a anuntat ca nu mai vrea sa ramana selectioner. Spaniolul e asteptat la vicecampioana Turciei, Fenerbahce.

Ballack, eternul invins
Germanul care prefera numarul 13 pe tricou a ratat din nou un titlu in ultimul moment. Esecul din finala Euro 2008 vine la putine luni dupa ce echipa de club a lui Ballack, Chelsea, a pierdut titlul in Anglia, Cupa Ligii Angliei si Liga Campionilor in ultimul meci.

Neamtul a intrat in galeria celor mai ghinionisti jucatori din istorie inca din 2002, pe vremea cand juca la Bayer Leverkusen. Atunci, Bayer a pierdut finalele Cupei Germaniei si Ligii Campionilor, dar si campionatul Germaniei, ratat in ultima etapa.

Tot in 2002, Ballack a fost suspendat la finala Cupei Mondiale, pierdute de germani in fata Braziliei (0-2).


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.