Asocierea dintre Formula 1 si Federatia Internationala de Automobilism a condus in ultimii ani catre o glisare inapoi a acestui sport din punctul de vedere al perceptiei publicului. Scandalul sexual in care a fost implicat Max Mosley si mentinerea sa la sefia FIA au adancit fractura dintre Bernie Ecclestone si forul mondial, patronul F1 evocand deschis posibilitatea crearii unui campionat independent de FIA.
„Echipele pot face ce vor. Pentru a le face pe plac sponsorilor se incearca sa se spuna ca o scindare nu este posibila, dar ea s-ar putea produce foarte bine“, ameninta Ecclestone, care incearca totodata sa tempereze solicitarile lui Max Mosley de crestere a puterii FIA.

Bernie subliniaza ca banii pe care FIA ii incaseaza de pe urma Acordului Concorde care reglementeaza relatiile comerciale intre federatia internationala, Formula One Management - societatea lui Ecclestone - si echipe, avantajeaza FIA, insa echipele au dreptul sa faca orice: „Este un acord comercial, semnat de echipe cu Formula One Management, ceea ce inseamna ca echipele pot face ce vor.

Eu sunt responsabil fata de investitori, care au pus in joc sume mari, si fata de echipe si constructori, care au facut acelasi lucru. Tot ceea ce are FIA sunt banii veniti din Formula 1“.