Incredibila relatie dintre disidentul Mircea Dinescu si securistul care a preluat clubul Universitatea Craiova

Gigi Netoiu s-a prezentat la negocierile pentru preluarea echipei de fotbal Universitatea Craiova de mina cu Mircea Dinescu. Poetul este paravanul care trebuie sa-l apere pe fostul ofiter de securitate de furia fanilor. Fostul disident, care se ocupa la CNSAS tocmai cu deconspirarea celor care faceau politie politica, a dezvaluit ieri un fapt neverosimil: Netoiu este cel care il fila pe timpul comunismului! Mai mult, Dinescu sustine ca n-are nici o remuscare si sta linistit la masa cu cel care l-a urmarit pas cu pas inainte de 1989!

De cind il cunoasteti pe Gigi Netoiu?
Il stiu de vreo 30 de ani, fiindca era unul dintre cei care ma urmareau pe timpul comunismului! Netoiu lucra pentru Securitate, la filaj! Acum un an m-am reintilnit cu el. Am baut un pahar cu vin. I-am zis: "Domnule, eu te cunosc pe dumneata!". Mi-a raspuns: "Si eu va cunosc!". Normal ca ma stia. Eu il vazusem la televizor. Ii stiam figura. Atunci mi-am zis: "Uite, asta m-a haituit pe mine!".

"Era o musculita!"

Si cu toate acestea, joi l-ati numit "prieten"...
Da, si ce-i cu asta? Hai, dom’le, ca nu este Netoiu cel mai mare rau al Securitatii! Erau unii mai fiorosi decit el. Altii faceau politie politica! Netoiu era doar o musculita! Marii securisti detin acum televiziuni si trusturi de presa!

In loc sa curatati viata publica de astfel de personaje, dumneavoastra vi-i faceti prieteni... E normal?
La citi securisti sint in Romania... Capitalismul e scirbos, dom’le, nu e asa cum credeam noi! Am intrat in c....t, dar important e sa nu-l maninci. Eu incerc sa ma tin departe si sa nu maninc asa ceva! Gustul de Europa nu e asa cum ni-l inchipuiam noi. Seful celui mai tare club de fotbal din Anglia e KGB-ist (n.r. - Roman Abramovici, de la Chelsea)!

Cum v-a convins Netoiu sa faceti echipa cu el?
Pe mine ma interesa soarta Craiovei. Nu-s mare amator de fotbal, dar am prieteni care tin cu Universitatea. Treceam saptaminal prin Craiova si lumea ma oprea si imi zicea: "Nene, fa ceva pentru echipa asta!". M-am enervat intr-o zi si am zis sa ma implic. Sint si eu patimas, intr-un fel. Am vorbit cu primarul si cu cei care decid la echipa.

Ati citit dosarul lui Netoiu? Cornel Dinu sustine ca el avea grija de traseul lui Ceausescu...
Probabil a fost trimis la munca de jos cind m-a luat pe mine in primire! A fost retrogradat! Se intimpla prin '87-’88, iar in '89 a inceput sa-l urmareasca pe scriitorul Dan Desliu. Se purta frumos, n-am avut probleme cu el, chiar daca ma urmarea si cind ma duceam sa iau rosii de la piata...

Spuneti ca Netoiu a lasat Craiova pe locul opt. Aveti idee cum cistiga Universitatea meciurile cind el era patronul echipei?
Dom’le, daca e vorba despre blaturi, nu ma intereseaza! De blaturi sa se ocupe altii. Asta e! Stati linistit, fotbalul nu tine nici de Patriarhie, nici de scoala de balet!

Nu va temeti ca ati putea ajunge in situatia sa fiti huiduit de olteni doar ca v-ati asociat cu un personaj controversat?
Am mai spus-o. La Craiova este o nevroza colectiva. Mi-am facut treaba. L-am impacat pe Netoiu cu cei care erau in stare sa-l omoare! M-am intilnit cu Blondu’, cu baietii aia rai din galerie... Am fost negociator intre cele doua parti. Rolul meu s-a terminat aici.

"Am jucat rolul Papei"

Nu credeti ca Netoiu se foloseste de imaginea dv., dat fiind faptul ca sinteti un poet popular si aveti afaceri in presa?
V-am spus. Menirea Papei s-a terminat! Eu am jucat rolul Papei care s-a dus in America Latina sa stea de vorba cu extremistii de dreapta!

Trupa "Mambo Siria" va face galerie Universitatii?
Cei din formatie sint patimasi dupa Universitatea Craiova.

Cum veti putea ajuta, concret, Universitatea? Veti veni la meciuri?
Da, cred ca o sa vin la citeva partide. Mi s-a oferit si functia de presedinte de onoare, dar am refuzat-o.

Ati mai avut tangente cu fotbalul sau cu vreun alt sport?
Nu, n-am mai avut nici o legatura cu sportul, pina acum.

Cum comentati esecul inregistrat joi noapte de Ion Iliescu?
Iliescu isi dorea sa iasa cu picioarele inainte din politica, dar a iesit cu un sut in fund!

S-a sucit "Comandantul"?

Gigi Netoiu a negociat, joi seara, cu Dinel Staicu cumpararea echipei de fotbal Universitatea Craiova. Tratativele au fost dure si s-au purtat in comuna Cetate, de linga Craiova. La un moment dat, "Comandantul" s-a incaierat cu suporterii veniti sa-i ceara socoteala! Actualul vicepresedinte de la Dinamo s-a aratat dezamagit de reactia fanilor si a strimbat din nas la suma ceruta de Staicu pentru echipa: 1,5 milioane de dolari. Daca Netoiu nu se va razgindi, actele ar urma sa fie parafate luni, in Capitala.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.