Sport 30 Mai 2008 13:36
Echipele de fotbal din Germania au devenit cele mai profitabile din Europa si le-au depasit pe cele din Premier League, potrivit unui raport dat publicitatii joi, informeaza Reuters.
Bundesliga a fost cel mai profitabil campionat din sezonul 2006/2007, reusind sa depaseasca Premier League, potrivit unui raport anual intocmit de firma de consultanta Deloitte. "Faptul ca formatiile engleze se concentreaza foarte mult asupra investitiilor in echipa afecteaza finantele cluburilor", a explicat unul dintre reprezentanti, Dan Jones.

Prima liga germana a avut un profit de 250 de milioane de euro in sezonul 2006/2007, adica 18 procente din venituri, in comparatie cu Premier League, care a avut o cifra de 141 de milioane de euro. Profitabilitatea germanilor reflecta faptul ca echipele reusesc sa pastreze sub control salariile fotbalistilor in ciuda faptului ca veniturile combinate sunt de 1,3 miliarde de euro, fata de cele 2,2 miliarde generate de catre Premier League.

Campionatul englez are aproape un sfert din veniturile formatiilor din Europa, iar intreaga suma se ridica la 13,6 miliarde de euro, iar cele mai mari sume sunt cheltuite pe transferurile de jucatori si pe plata salariilor, aproximativ doua treimi, iar echipele germane aloca 45%. Strategia echipelor din Bundesliga se datoreaza si faptului ca ele sunt considerate organizatii non-profit si legea prevede ca o persoana nu poate detine un club.

In Anglia, situatia este diferita pentru ca miliardari precum Roman Abramovici au cumparat cluburi de fotbal si au investit sume foarte mari in transferuri si salarii. Zece din cele 20 de cluburi din Premier League sunt controlate de patroni care nu sunt englezi. Campionatul englez este cel mai urmarit din lume, cu 2,9 miliarde de telespectatori pe sezon si se asteapta ca pentru sezonul 2007/2008 sa produca peste doua miliarde de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.