Sport 16 Mai 2008 03:14
Longevitatea nu pare sa le caracterizeze pe gimnastele romane. Si totusi, exista o exceptie. La 32 de ani, vicecampioana olimpica de la Barcelona, Vanda Hadarean, continua sa urce pe podiumurile mondiale. Nu la gimnastica, sportul care a facut-o celebra, ci la fitness. Intrata in lumea fitnessului cu numai patru ani in urma, Vanda a reusit sa cucereasca deja cel mai ravnit trofeu, ea devenind, la Las Vegas, Miss Fitness World 2008.

Vanda Hadarean a ajuns sa practice gimnastica dintr-o intamplare. Avea numai 5 ani cand un antrenor clujean a vazut in fetita cu codite care se juca intr-un parc o viitoare stea.

„Antrenorul Darvos a vorbit cu parintii mei, astfel ca, la putin timp , am pasit pentru prima oara in sala de gimnastica. Mi-a placut mult de la inceput. Era un alt loc de joaca pentru mine. Sportul acesta
nu-mi era chiar strain. Imi amintesc si-acum cum o urmaream pe Nadia la televizor. De cate ori erau transmise concursuri de gimnastica, eu incepeam sa imit fetele si sa fac rostogoliri prin casa“, isi aminteste Vanda. Talentata si constiincioasa, clujeanca si-a facut loc destul de repede in lotul national, la numai 14 ani.

„Aici, viata mea a inceput sa fie mai concentrata pe gimnastica. Prima data cand am pasit in caminul de la Deva si am trecut pe langa Daniela Silivas si Aurelia Dobre parca ma simteam in-tr-o poveste. Cateva ore mai tarziu intram in sala de antrenament alaturi de ele. Ce onoare pentru mine“, spune fosta gimnasta. Desi recunoaste ca gimnastica nu inseamna numai performante, ci si o multime de sacrificii, Vanda este de parere ca merita.

„Acum chiar zambesc gandindu-ma la anii petrecuti la Deva. Si eu, ca si celelalte gimnaste care au trecut de-a lungul anilor pe la lot, ascundeam ciocolata si biscuiti. Sa fiu sincera, acum, fiind asa de aproape de fitness, inteleg importanta nutritionala de care un atlet are nevoie. Mi-a placut viata de gimnasta, chiar daca nu a fost usoara. Am invatat ca mai nimic nu e usor in viata“, a povestit Vanda Hadarean.

Campioana europeana absoluta la junioare, medaliata cu bronz in intrecerea pe echipe a Campionatelor Mondiale de la Indianapolis, locul al treilea in proba de individual compus a intrecerilor continentale de la Nantes si argint olimpic cu echipa la Barcelona, Vanda a decis sa se retraga din gimnastica la 18 ani. „Toate au un inceput si un sfarsit. Cu luni inainte de a ma retrage din gimnastica am luat decizia ca, o data cu terminarea liceului, sa ma retrag si din gimnastica. Nu mai aveam acelasi interes si generatia noua venea din urma“, a spus fosta gimnasta.

La scurt timp dupa ce a inceput cursurile Facultatii de Educatie Fizica si Sport, Vanda a primit o oferta de nerefuzat: aceea de a antrena in Canada. Atrasa de mirajul strainatatii, aceasta a dat curs invitatiei. „Calatorind peste tot ca gimnasta, cand eram in strainatate, parca era o alta lume. Asa am decis ca vreau si eu sa traiesc asa. In Canada am ajuns la invitatia unui cuplu de romani care avea propria sala de gimnastica“, isi aminteste Vanda Hadarean.

Dupa ce a oscilat intre Canada (Mountain Star Gymnastics in Hamilton), SUA (Moceanu Gymnastics Incorporated) si Romania (EOS Aerobic Centre din Cluj-Napoca), Vanda s-a decis: din 2001, ea antreneaza la Tumblers Gymnastics Centre din Ottawa. Paralel cu cariera de antrenoare, fosta campioana olimpica de la Barcelona s-a lansat in lumea fitnessului.

„Am inceput fitnessul acum patru ani. Nici nu stiam ca exista asa ceva.Prietena mea, Yvette, m-a convins sa ma inscriu la un concurs. Odata pe scena, de-abia asteptam sa merg in sala sa ma antrenez si sa ma inscriu la un alt concurs. Si asa am inceput sa stiu cum sa-mi planific intregul an si concursurile la care vreau sa particip“, spune Vanda.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.