"Voi da 10 milioane de euro pe un jucator din strainatate pentru a intari echipa", a declarat patronul campioanei Romaniei, CFR Cluj, anuntand intaririle pentru sezonul viitor. Dar Arpad Paszkany nu stie ce a pierdut. Chiar la Cluj, sub nasul sau, se afla o scoala de fotbal care in ultimele luni i-a trimis in Europa, la mari echipe de club, pe Alexandru Maxim si Bogdan Moldovan (ambii la Espanyol Barcelona), Mihai Radut (Sporting Lisabona) si Vlad Chirichies (Benfica Lisabona). Iar pretul acestor juniori care au impresionat pe toata lumea acolo unde au ajuns nu este de milioane de euro, ci de zeci de mii de euro… Iar ca scoala din Cluj mai sunt si altele, cea a lui Gica Popescu sau cea de la Bistrita, de exemplu, avand rezultate la fel de impresionante.

Ziarul nostru isi propune sa deschida, incepand cu acest material care il are ca erou pe Alexandru Maxim, o serie de articole avandu-i in prim-plan pe pustii teribili ai fotbalului romanesc. Jucatori care au ales sa plece in strainatate, la 15, 16 sau 17 ani, pentru ca in tara nu au fost luati in serios, iar ofertele care li s-au facut au fost ridicole.

Dupa cum am spus, azi vi-l prezentam pe Alexandru Maxim, noul campion al Spaniei, iar articolele despre "generatia de aur" care creste in strainatate vor continua cu fotbalisti ca Bogdan Moldovan, Vlad Chiriches, George Bucuroiu, Mihai Radut, Sebastian Mladin, Alexandru Pena, Dumitru Copil, Alexandru Balau, Catalin Varga, Cristian Cigan, Marius Alexe, Lucian Filip, Richard Filaret. Iar lista ramane deschisa.

"Max" si golul care a facut-o campioana pe Espanyol
Alexandru Maxim s-a nascut in Romania pe 8 iulie 1990. De circa opt luni se afla in Spania, joaca la juniorii lui Espanyol Barcelona si, duminica seara, a marcat golul victoriei echipei sale in finala campionatului iberic, cu Villarreal! Astfel, Espanyol a invins cu 2-1 si a devenit pentru prima oara campioana Spaniei la juniori sub 19 ani, iar "Max" a aparut ieri in majoritatea publicatiilor sportive din Peninsula Iberica. Daca de la "Marca" sau "El mundo deportivo", ziare care apar in Barcelona, era de asteptat ca succesul micilor jucatori de la Espanyol sa fie anuntat, e de mentionat faptul ca si "As", publicatie care apare la Madrid si nu se poate spune ca e favorabila cluburilor catalane, i-a dedicat romanului un material amplu si un interviu de prezentare!

Maxim s-a nascut la Piatra Neamt si a fost de mic atras de fotbal. Parintii i-au plecat in Italia, la Brescia, pentru a munci, iar el a ramas acasa sa joace fotbal. A ajuns la Cluj, acolo unde a fost selectionat la o scoala particulara, "Ardealul", unde l-a cunoscut pe impresarul Lucian Marinescu, fostul jucator al Rapidului, cel care si-a obtinut licenta de agent de jucatori pe cand era in Portugalia. Marinescu e cel care l-a propulsat in vara trecuta la Espanyol, acolo unde Maxim a dat probe de joc timp de zece zile, impreuna cu colegul sau Bogdan Moldovan. Antrenorul i-a placut pe amandoi si i-a retinut in lot, Maxim devenind in scurt timp jucator de baza al echipei, mijlocasul de care depinde prestatia ofensiva a echipei.