Tara-gazda este detinatoarea trofeului si are prima sansa la casele de pariuri sa-si pastreze suprematia mondiala in fata propriilor suporteri. Competitia este transmisa in Romania de postul Sport 1.

Este prima oara in istoria hocheiului cand Canada gazduieste o editie a Campionatului Mondial. Desi este cea mai galonata selectionata, cu 24 de medalii au aur, statul nord-american a trebuit sa astepte 88 de ani pentru a gazdui competitia suprema a sportului pe care l-a inventat. La startul competitiei sunt prezente 16 echipe dintre care Franta si Slovenia sunt proaspat promovate in prima grupa valorica.

Este prima oara in ultimii 62 de ani, cand Campionatul Mondial este organizat in afara Europei. Federatia internationala de hochei a dorit sa celebreze 100 de ani de la infiintare acordand turneul final patriei unde acest sport este o religie. Cele doua arene care vor gazdui meciurile turneului sunt Halifax Metro Center (11.000 locuri) si Colisee Pepsi (15.750).

Mondialul canadian reprezinta si un turenu de calificare la Jocurile Olimpice de Iarna din 2010, de la Vancouver. Primele noua echipe din clasamentul Federatiei Internationale de Hochei alcatuit dupa incheierea CM vor obtine automat calificarea la JO.