Octavian Morariu, presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, ne-a declarat ieri ca, inaintea plecarii spre Beijing, programata pe 28 iulie, sportivii care vor reprezenta Romania la Jocurile Olimpice din China vor fi bagati in sedinta si „instruiti“ cum vor trebui sa se comporte pe durata intrecerii. Performerii vor fi „prelucrati“ de conducerea COSR, urmand sa li se atraga atentia ca n-au voie sa propage protestele pro-Tibet, manifestari care au luat deja amploare si zguduie intreaga lume, fiindca risca sa fie eliminati din concurs.

„Sportivii romani nu vor fi ostatici la Olimpiada intr-o inclestare politica! Cele 205 de organizatii olimpice din toata lumea nu vor protesta. Nimeni nu a vorbit despre boicotarea Jocurilor Olimpice, ci de festivitatea de deschidere. Ca unii presedinti de state si-au exprimat dorinta de a nu participa la deschiderea Jocurilor Olimpice, asta e altceva. Le vom atrage atentia sportivilor romani sa nu foloseasca decat echipamentul Romaniei, provenit de la sponsorul nostru tehnic. Trebuie respectata Carta Olimpica. Sper ca vor avea intelepciune si nu se vor lasa folositi in vreun fel, NOC (n.r. - Comitetele Nationale Olimpice) si CIO (n.r. - Comitetul International Olimpic) au stipulat clar ca Jocurile Olimpice au loc si nu vor fi boicotate“, ne-a spus ieri seful COSR.

Morariu nu garanteaza insa pentru initiativele pe care le vor avea sportivii romani in timpul lor liber. „E problema sportivilor ce vor face dupa concursuri. Nu au voie sa protesteze in timpul competitiei, al antrenamentelor si in Satul Olimpic. In rest, suntem o tara libera!“. Traian Basescu, presedintele Romaniei, va asista la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.