Sport 7 Aprilie 2008 03:43
Romania a cucerit podiumul in intrecerea pe echipe sambata, in cadrul Campionatului European de la Clermont-Ferrand (Franta). Gimnasta Sandra Izbasa a castigat medalia de aur la sol, cealalta reprezentanta a Romaniei in finala, Anamaria Tamarjan, obtinand medalia de bronz.

Podiumul finalei de la sol:
1. Sandra Izbasa (Romania) - 15,7752.
2. Elizabeth Tweddle (Marea Britanie) - 15,525
3. Anamaria Tamarjan (Romania) - 14,975.

Cu cinci medalii, printre care si aurul din concursul pe echipe, tara noastra a terminat pe primul loc in clasamentul pe natiuni. Dupa plecarea celor doi antrenori, Octavian Belu si Mariana Bitang, gimnastica feminina intrase intr-un con de umbra. Adevarata problema insa pare sa fi fost schimbul de generatii, deoarece in week-endul care tocmai a trecut, junioarele de la Deva ne-au adus o suita de medalii.

Succesul echipei noastre se traduce prin: de doua ori aur, in concursul pe echipe si in finala de la sol, de doua ori argint, la paralele si la barna si, in fine, o alta medalie la sol, un bronz, relateaza Gandul.

Vedeta de aur: Sandra Izbasa
In ultima zi a CE din Franta, Sandra Izbasa a ocupat pri­mul loc la sol, adu­cand Ro­ma­niei a doua me­da­lie de aur, dupa cea de la echipe.

Incontestabil principala fa­vo­rita a finalei, dupa ce in calificari obtinuse cea mai mare nota, Sandra Izbasa a confirmat pe deplin asteptarile, reu­sind sa urce pe cea mai inalta treap­ta a podiumului de premiere.

Potrivit Jurnalul National, aceasta este a doua medalie de aur la individual, pentru spor­tiva de la Stea­ua, dupa ce in 2006 terminase in­vin­gatoare in aceeasi proba.

Izbasa si-a completat colectia de trofee cu o me­dalie de argint la barna, unde Steliana Nistor s-a cla­sat pe locul 6.

Colectivul antrenorului Nicolae Forminte
Aurul cucerit la Clermont Ferrand este primul si pentru noul colectiv tehnic condus de Nicolae Forminte, la precedenta editie, cea de la Volos, echipa sa multumindu-se doar cu “argintul”.

“Sintem fericiti cu totii. Este primul aur european pentru aceasta echipa, pentru noua generatie si reprezinta un mare balon de oxigen pentru fete inaintea Jocurilor Olimpice. A fost un concurs foarte greu, dar astazi, in finale, fetele au mers mai bine. Pot fi multumite, dar si mindre de rezultatul lor. Se vor intoarce cu fruntea sus acasa. Sper insa ca ele sa-si dea seama ca Jocurile Olimpice sint cu totul altceva si sa fie puternice”, a declarat presedintele Federatiei Romane de Gimanstica, Adrian Stoica, citat de Cotidianul.

Increzatori catre Jocurile Olimpice
Elevele lui Nicolae Forminte au urcat pe prima treapta a podiumului in intrecerea pe echipe a competitiei continentale, devansand la doua puncte Rusia si la aproape patru, Franta. Astfel, Sandra Izbasa, Steliana Nistor, Anamaria Tamarjan, Gabriela Dragoi si Cerasela Patrascu au fost de neinvins pe echipe.

„Romania, cu 181,525 puncte, a dominat cu autoritate competitia pe echipe, in fata Rusiei (179,475) si Frantei (177,175), la Campionatele Europene“, scrie AFP despre primul triumf al noii generatii. Evolutia elevelor sale il face increzator pe antrenorul Nicolae Forminte, acesta spunand ca Romania va lua aurul si la JO: „Nu am dubii ca Romania va lua din nou titlul olimpic. Sandra este mult mai buna acum la paralele. Nu am lasat-o sa concureze aici, pentru ca nu vreau sa o fortez“, scrie Ziarul.

Si medaliile merg la..
In finalele pe aparate ale senioarelor, argintului cucerit de Steliana Nistor la paralele (15,800), la doar o zecime de rusoaica Xenia Semenova, i s-au adaugat o medalie de aceeasi culoare adjudecata de Sandra Izbasa la barna (15,450, la egalitate cu Alina Kozich - Ucraina), romanca fiind devansata de aceeasi Semenova (15,950) si doua prezente romanesti pe podiumul de la sol. Prima pozitie a revenit Sandrei Izbasa (15,775), pentru ca pe cea de-a treia treapta sa urce Anamaria Tamarjan (14,975), devansata de britanica Elizabeth Tweddle (15,525).

Potrivit Ziua, inaintea concursului senioarelor, cu un punctaj de 15,700, Ana Porgras a castigat titlul european la barna al junioarelor, urmatoarea fiind Amelia Racea (15,150), la egalitate cu rusoaica Tatiana Nabieva. A treia medalie pentru Romania la aceasta categorie de varsta a fost adusa tot de Amelia Racea, bronz la sol (14,750).

„Castigarea acestui titlu ridica o mare greutate de pe umerii nostri. Aurul olimpic castigat de echipa Romaniei la Atena a pus o mare presiune pe noi, trebuia sa avem evolutii bune imediat. Dar in 2004 noi eram inca junioare si construirea unei echipe puternice dureaza. Cele mai multe din echipa olimpica s-au retras si noi a trebuit sa construim incet drumul spre succes. Acum am reusit si ne simtim foarte bine“, a spus Sandra Izbasa, prin Gardianul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.