Sport 22 Martie 2008 01:17
Finalul derby-ului Rapid-Steaua tulbura apele in fotbalul romanesc. Din cauza suporterilor, meciul a fost oprit in minutul 74, la scorul de 1-0 pentru Rapid. Desi erau pe punctul de a castiga meciul, giulestenii ar putea pierde cu 3-0 la "masa verde".

Arbitrul Alexandru Deaconu a fost lovit de un obiect aruncat de la tribuna a II-a, zona ocupata de suporterii Rapidului. Centralul a intrerupt jocul, dar dupa ce s-a consultat cu secretarul general al LPF, Vali Alexandru, a decis reluarea partidei, nu inainte ca, la statia de amplificare a stadionului, suporterii sa fie avertizati ca, in cazul in care vor mai fi aruncate obiecte din tribune, meciul va fi oprit definitiv.
Suporterii nu au luat in seama amenintarea si, la mai putin de un minut de la apel, o bricheta a zburat pe langa capul lui Deaconu. In acel moment arbitrul a luat o decizie curajoasa si, in premiera in fotbalul romanesc, a fluierat finalul jocului inainte de termen, relateaza Romania Libera.

Desi lucrurile par destul de clare, imaginile difuzate ieri de televiziuni dau nastere mai multor semne de intrebare. Avocatul Constantin Selaru a identificat pentru Gardianul mai multe anomalii care fac din filmul opririi meciului unul dubios, mai ales dupa difuzarea imaginilor nedifuzate in direct pe postul de televiziune ce a transmis partida.

“Am vazut cu totii cum fotbalistul de la Steaua s-a trantit brusc pe teren, moment in care arbitrul Deaconu s-a dus in acea zona, asezandu-se cu spatele la tribuna. Brusc, si acesta isi pune mana in cap si cade. Se ridica, pleaca spre centrul terenului si pe aceasta ruta mai mimeaza o data trantirea pe gazon. Eu nu spun ca nu a fost lovit, insa reactia fireasca a unui om lovit cu ceva este de a se uita in directia din care s-a facut aruncarea. Apoi, chiar daca n-a facut asta, nici macar nu s-a uitat in iarba pentru a vedea cu ce anume a fost el lovit si eventual de a colecta acel obiect”, sustine avocatul Constantin Selaru.

Aparent, pe nici una dintre imaginile prezentate de televiziuni, nici macar pe cele netransmise in direct, nu se vede momentul in care Deaconu ar lua de jos vreun obiect. Insa, din declaratiile date a doua zi rezulta ca obiectul aruncat a fost predat observatorului. Este ciudat cum de nu apare momentul colectarii, devreme ce Deaconu a fost permanent in atentia cameramanilor de la momentul caderii lui Nesu. Un alt indiciu considerat suspect de catre avocatul Selaru este reintoarcerea arbitrului in acelasi loc, tot cu spatele catre “agresori”.

Comisia de Disciplina a FRF a amanat pana miercuri verdictul in privinta meciului. Amanarea este justificata de intarzierea sosirii rapoartelor meciului, care ar fi trebuit intocmite joi seara de arbitrul Deaconu, de observatorul de joc, Valentin Alexandru, si de cel de arbitri, Dan Petrescu. Secretarul Comisiei de Disciplina a FRF, Mircea Calin, a precizat ca forul federal a facut ieri "doar o analiza preliminara a documentelor, urmand ca o analiza completa si judecarea cazului sa aiba loc miercuri". Comisia de Disciplina este formata din Daniel Cernat (presedinte), Mircea Dridea (vicepresedinte), Adrian Negut (membru), Lucian Ghita (membru), Victor Cicu (membru) si Mircea Calin (secretar).
Finalul brusc al meciului s-a lasat cu declaratii, furie si indignare. Au fost afectati oficialii, jucatorii, arbitrii, suporterii, incidentul a ocupat prima pagina a multor ziare importante. Declaratiile oficialilor sunt subiective, acestia uitand incidentele asemanatoare din trecut.

Dumitru Dragomir, a comentat incidentele: "Daca Deaconu intrerupea jocul in momentul in care a fost lovit, nimeni nu mai comenta nimic. Dar el a vrut sa reinceapa jocul, iar de aici au izbucnit comentariile. Cred ca a fost bine ca nu s-a intrunit nici o Comisie a Federatiei pentru a comenta acest caz. Ca la orice judecata, trebuie adunate probele. Eram tampiti daca judecam asa repede. Marti sau miercuri se va hotari. E foarte clar care e decizia, pentru ca nimeni nu poate ocoli regulamentul", citeaza Jurnalul National.

Mircea Sandu, seful federatiei, a organizat ieri o conferinta de presa in regim de urgenta pentru a exprima o pozitie neta in favoarea victoriei la "masa verde" a Stelei, dupa ce in cazuri la fel de grave, legate de violente pe stadioane, de rasism sau de incalcari grave ale unor decizii luate de forurile internationale, a inchis ochii si gura, scrie Ziua.

Regulamentul este de partea presedintelui FRF, insa nu motiveaza si de ce in alte situatii nu a mai fost atat de ferm. Nu trebuie omis nici faptul ca arbitrul Alexandru Deaconu este finul lui Mircea Sandu si nici scandalurile din ultimele luni, cu arbitrajele si lupta pentru titlu sau declaratiile de genul "scot echipa de pe teren", a lui Copos, sau amenintarile aruncate de Gigi Becali si de Marian Iancu.

“Bine ca s-a luat aceasta masura. Este un gest inuman, de neacceptat pe un stadion. Decizia este regulamentara, urmeaza sanctiunile. Arbitrajul a fost foarte bun, jucatorii si-au vazut de joc, dar incitarea a dus la acest eveniment. Cine pierde? Pierde echipa din punct de vedere sportiv. Bravo stelistilor ca au plecat. Cine a avut aceasta idee, a avut o idee foarte buna pentru ca s-au oprit incidentele", a comentat ieri Sandu.

Potrivit Cotidianul, seful federatiei a comentat implicatiile deciziei centralului ironic, adoptand stilul patronului Stelei, Gigi Becali. “Cred eu ca trebuie sa te indrepti impotriva echipei Steaua”, a raspuns Sandu la o conferinta de presa, dupa ce a fost intrebat ce se va intimpla daca acela care a aruncat cu bricheta in arbitrul Deaconu este un suporter stelist. Ulterior, Mircea Sandu a revenit frapant asupra declaratiei: “Mai dau si eu cite o gluma, sa vedem, ca Gigi”.

Ce zice Steaua
"Nu ma mai contrez cu nimeni, transmiteti-i lui Copos multa sanatate, multi ani si multe bucurii! Doamne-ajuta!", a afirmat ieri Gigi Becali. "Becali nu se va mai contra cu nici un conducator din fotbal. Intrebati-i pe cei din conducere despre fotbal, pe presedintele Stelei. De acum ma va interesa doar partea tehnica. Eu ma voi ocupa de o strategie puternica, pentru a face o echipa si mai puternica", a mai completat finantatorul Stelei. Presedintele Valeriu Argaseala a fost direct: "Crainicul a facut apel la suporteri. Daca un obiect loveste un arbitru, decizia ii revine arbitrului. Trebuia ca arbitrul sa fie lovit de doua ori pentru a lua hotararea de a opri partida? Daca din nou s-au aruncat cu obiecte pe teren, nu vi se pare normal sa opreasca jocul?".

Ce zice Rapid
"Este o facatura, iar pe marele facator il cunoasteti, este Gheorghe Becali. El e vinovatul. Cu Poli Timisoara am fost furati si nu s-a aruncat cu nici o piatra. Cu Universitatea Cluj, ultima clasata, am pierdut si ni s-a anulat un gol perfect valabil, iar nimeni nu a aruncat cu pietre. In tur ne-a arbitrat tot Deaconu, iar Bozovic a fost lovit foarte grav cu un surub, care a disparut. Am incredere in Mircea Sandu. El ne reprezinta la UEFA. Normal ar fi ca meciul sa se joace din minutul 73. Sper intr-o astfel de decizie. Nu se poate lua o decizie de 3-0 pentru Steaua", a declarat ieri George Copos, citat de Evenimentul zilei. Directorul general al Rapidului, Constantin Zotta, a dezvaluit planurile giulestenilor: "O sa facem memoriu la LPF si vom cere sa se reia meciul din minutul 73".

Muresan vorbeste de „butoane"
In fata posibilitatii ca Steaua sa castige la „masa verde" cu scorul de 3-0, Iuliu Muresan, presedintele liderului Ligii I, CFR Cluj, continua acuzele la adresa patronului stelist, Gigi Becali. „Exista o tendinta in fotbalul romanesc ca unii spectatori sa faca turbulente.

Deaconu a luat ieri cea mai grava decizie. Eu as fi dat drumul partidei si as fi evacuat suporterii. Oricum, Steaua nu cred ca mai putea intoarce scorul. In aceste conditii, echipa din Ghencea ne poate ajunge. Daca batea Rapidul, eram 90% campioni.

Este al treilea meci pe care Steaua il castiga cu ajutorul arbitrului. Gigi a apasat toate butoanele. Becali este genul de om care iti da azi si te toarna peste cativa ani", a declarat Iuliu Muresan, care recunoaste insa ca Deaconu este acoperit de regulament: „Avea dreptul sa intrerupa partida. Nu ne convine ce s-a intamplat, dar trebuie sa recunoastem acest lucru. Trebuie sa te protejeze cineva de asemenea lucruri. Asa ma duc eu si imi da si mie in cap", a declarat Muresan pentru Adevarul.

Potrivit regulamentului LPF, pe langa esecul scorului 0-3, Rapid risca si o suspendare de pana la zece etape si o amenda de peste 100.000 de lei pentru incidentele de la derby-ul cu Steaua, anunta Ziarul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.