Sport 11 Martie 2008 23:30
EVZ va prezinta un interviu socant cu Octavian Foale, antrenorul Politehnicii Timisoara care, in 1985, a fost surprins in flagrant in timp ce incerca sa aranjeze meciul cu FC Bihor. In 1985, Octavian Foale, pe atunci antrenor principal la Poli Timisoara, a vrut sa aranjeze meciul din deplasare cu FC Bihor contra unei sume fabuloase la acea vreme: 150.000 de lei.

In fotbalul romanesc se vorbeste parca de cand lumea de blaturi. Ceea ce se intampla acum, chiar daca pare strident pentru ca lucrurile nu mai sunt ascunse, nu difera mult, in esenta, de alte vremuri. In perioada interbelica, aranjamentele cu arbitrii, dar si intre echipe, se faceau intr-o atmosfera boema, la restaurantul „Mercur“. Existau si excese (cazul rapidistilor arestati dupa o semifinala cu Venus Bucuresti e celebru), dar in general miza nu era chiar atat de mare.

„Plevusca“ - in plasa, „rechinii“ - liberi
Dupa razboi, sportul a intrat intr-o alta epoca, mult mai incrancenata. Abuzurile comise de CCA-Steaua si Dinamo, secundate apoi, in anii ’80, de Viitorul Scornices ti, Victoria Bucuresti si Flacara Moreni, au distrus destine, au viciat ierarhii si au denaturat insasi ideea de valoare. Din cand in cand, erau luati si „prizonieri“.

Atunci cand era arestat cate unul dintre cei care aranjau meciuri, autoritatile il plimbau ca pe urs si-l aratau tarii intregi, drept pilda. In plasa cadea insa „plevusca“, niciodata rechini mari. In anii ’70 au fost arestati si condamnati cativa arbitri. Au mai fost prinsi ceva conducatori de cluburi de mana a doua si, uneori, juca tori de duzina. La mijlocul anilor ’90, dupa Revolutie, a mai fost celebrul caz „Trifina-Cananau“, doi intermediari care incercasera sa „blatuiasca“ niste jucatori la meciul de Divizia B dintre Poli Iasi si UTA.

Sase luni in puscarie fara sa fie condamnat
Singurul caz concret petrecut insa in Divizia A si in care a fost implicat numele unei echipe celebre a avut loc in 1985. Octavian Foale este singurul antrenor roman care a facut puscarie pentru ca a dorit sa aranjeze un meci. Poate tocmai de aceea povestea este celebra in fotbalul nostru. In acel an, Foale era antrenor principal la Poli Timisoara.

„Albvioletii“ aveau nevoie de o victorie in partida din deplasare cu FC Bihor, ca sa nu alunece in zona retrograda rii. „Nea Tavi“ a pus la cale strategia, dar spune ca a fost „turnat“ de presedintele oradenilor, un alt personaj de pomina al epocii „cooperatiste“: Romica Pascu.

Arestat intr-un stil desprins parca din filmele americane, cu militienii tintuindu-l de perete, cu pistolul la tampla, Foale a trecut atunci prin momente de groaza, schimband trei penitenciare in sase luni. A scapat, in cele din urma, fara a fi condamnat. Acum, la 23 de ani de la acel eveniment, Tavi Foale are propria scoala de fotbal in Timisoara, in zona Fratelia, unde antreneaza in jur de 80 de copii.
„Evenimentul zilei“ va prezinta povestea celui mai cunoscut caz de coruptie din istoria fotbalului romanesc, relatata cu lux de amanunte chiar de personajul principal al intamplarii.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.