Microcip in jambiere, holograme cu jucatorii preferati in sufragerie, cartiere pentru fani cu vedere la stadion si suporteri virtuali pentru meciurile cu miza mica.

Descoperirile tehnologice au schimbat complet fotbalul, spun cei care au prins vremea cind portarii aparau fara manusi, mingea avea siret, iar crampoanele erau fixate cu cuie de ghete. In ziua de astazi, baloanele sint proiectate pe calculator, echipamentele beneficiaza de sisteme avansate de ventilatie si, cel mai probabil, peste putin timp erorile umane la golurile controversate vor fi eliminate de sisteme electronice capabile sa certifice cu exactitate daca mingea a intrat in poarta. Dar cum va arata fotbalul peste 12 ani? Posibile raspunsuri au anticipat cercetatori ai universitatilor din Marea Britanie, specialisti ai firmelor producatoare de echipamente sportive, jurnalisti englezi sau importante corporatii din domeniul fotbalului, intr-un studiu coordonat de firma de telefonie mobila din Anglia, Orange.

Fotbalul va arata, cu siguranta, complet diferit in 2020, intr-un mediu complet tehnologizat, este concluzia studiului, care detaliaza principalele directii ale celui mai popular sport. Pe de-o parte, se urmareste cresterea interactivitatii sportului-rege, cu beneficii semnificative din punctul de vedere al spectatorilor, in ceea ce priveste gradul de implicare si de control de care vor beneficia acestia gratie tehnologiilor de ultima generatie, ceea ce va duce la cresterea rentabilitatii acestui sport, in fapt, principala tinta a oficialilor. Din punctul de vedere al fanilor, dezvoltarea tehnologiei va micsora bariera dintre stadion si televizor. Actualele plasme si LCD-uri nu vor mai oferi doar confortul unor imagini clare la dimensiuni mari, ci vor oferi posibilitatea telespectatorilor sa se simta mai aproape de stadion prin proiectarea de holograme, astfel incit meciul sa poata fi urmarit in format 3D. „Vom putea urmari meciuri in format 3D in pub-uri, in afara stadionului sau chiar acasa, fara sa fim obligati sa purtam aceiasi ochelari colorati“, crede Graham Fisher, director al Departamentului de cercetare si dezvoltare al Orange. In plus, cei care nu vor putea ajunge la stadion vor avea posibilitatea sa urmareasca meciul pe telefonul mobil in mod personalizat. Vor beneficia de o platforma unde jucatorii sint reprezentati sub forma de avatar, insa meciul se va desfasura potrivit realitatii. Utilizatorul va avea posibilitatea sa schimbe figurile jucatorilor sau sa-si aleaga unghiul de vizualizare. Cei carora nu le convine scorul pot schimba soarta meciului transformindu-l in joc pe calculator, unde vor prelua controlul. „Ne putem imagina scenarii in care oamenii vor prefera sa urmareasca meciul la televizor in loc sa mearga pe stadion“, prevede profesorul de tehnologie a fotbalului de la Universitatea Loughborough, Roy Jones.

Viitorul va scuti jucatorii de momentele stinjenitoare in care spectatorii parasesc stadionul mai devreme. Spectatori virtuali, generati pe calculator, vor putea crea senzatia de stadion plin. De asemenea, suporterii patimasi vor avea posibilitatea de a locui chiar linga stadion, in sensul in care trendul marilor cluburi este de a-si construi arene la marginea orasului, astfel ca au posibilitatea de a crea adevarate cartiere pentru fanii fideli. O incercare in acest sens este pe cale sa faca deja clubul britanic Portsmouth. Nici capriciile vremii nu vor mai fi o problema pentru fotbal, in conditiile in care cercetatorii prevad ca stadioanele vor fi dotate cu lansatoare de gheata uscata, capabile sa alunge norii. Totodata, acoperisurile stadioanelor vor deveni panouri pentru captarea energiei electrice, astfel ca arenele vor beneficia de iluminare din surse alternative.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.