"Clubul Rapid a pierdut primul proces cu Ministerul Finantelor si are de dat bugetului de stat suma de 39 de miliarde de lei", a anuntat simbata Sebastian Bodu, presedintele Agentiei de Administrare Fiscala (ANAF). Acesta a precizat ca pentru recuperarea datoriilor se va lua in calcul inclusiv averea actionarilor. Urmatorul pe lista ANAF este Gigi Becali, care va trebui sa raspunda, in afara afacerilor din fotbal, si despre tranzactiile cu terenuri si vile.

Clubul de fotbal pe care actualul vicepremier l-a patronat are datorii la buget de peste un milion de euro. Conform ANAF, societatile de fotbal au datorii de 19,6 milioane de euro la stat. Pentru recuperarea datoriilor, sint vizate inclusiv averile actionarilor.

Cluburile de fotbal sint prinse tot mai strins in plasa Ministerului Finantelor, din cauza datoriilor la bugetul de stat. Clubul patronat pina mai ieri de vicepremierul George Copos este prima societate sportiva care a pierdut un prim proces vizavi de modul de calcul al restantelor financiare. "Clubul Rapid a pierdut primul proces cu Ministerul Finantelor, privind modul de plata catre jucatori, si are de dat bugetului de stat suma de 39 de miliarde de lei", a anuntat in cadrul unui seminar Sebastian Bodu, presedintele Agentiei de Administrare Fiscala (ANAF).

Cu aceasta ocazie, el a mai spus ca aproape toate cluburile de fotbal din Romania (inclusiv cele din diviziile inferioare) au datorii la stat, suma finala ridicandu-se la cifra de 19,6 milioane de euro. De asemenea, pentru a evita portitele legale de fentare a impozitului, se asteapta modificarile pentru Codul de procedura fiscala, care vor prevedea, printre altele, ca donatiile succesive se impoziteaza.

Rapid inainteaza recurs

Procesul dintre ANAF si clubul Rapid a inceput anul trecut si a fost cistigat de agentie in urma cu o saptamina. Astfel, contractele de sponsorizare pentru jucatori au fost declarate de instanta de judecata ca fiind drepturi de natura salariala si, prin urmare, se vor impozita, termenul juridic pentru procedeul folosit de club fiind "simulatie". "Metodele folosite pentru a eluda plata impozitelor de stat la Rapid erau, in general, donatiile repetate catre jucatori, sponsorizarile sau imprumuturile pe 20 de ani. Instanta de judecata a stabilit ca toate acestea reprezinta in fapt drepturi salariale si se supun impozitarii", a dezvaluit Sebastian Bodu modalitatea de a fenta legea de catre Copos. El a mai adaugat ca multe dintre cluburile de fotbal recurg la aceste metode, iar jucatorii de fotbal au pe cartea de munca suma de doar trei milioane de lei.

Oficialii clubului Rapid considera ca s-a gresit la interpretarea legilor fiscale si, dupa consultari cu propriii finantisti, au anuntat ca vor face recurs. Chiar daca amina deznodamintul, in cazul unei decizii finale nefavorabile, cluburile vor plati datoriile actualizate cu penalizarile prevazute de lege.

Fara reesalonari in fotbal

"Cluburile de fotbal sint societati comerciale, si daca oamenii doresc fotbal, atunci sa il sustina, iar cluburile sa fie transferate municipalitatilor", a mai spus presedintele ANAF, care considera ca nu se vor acorda reesalonari la aceste cluburi, deoarece nici o societate nu va mai beneficia de ele. "Nu putem face exceptii de la lege" a punctat Bodu, adaugind faptul ca este posibil ca ANAF sa ceara LPF dreptul de a vedea contractele depuse la liga de catre cluburi. "La aceste contracte exista anexe, care arata in fapt venitul realizat de jucator", crede presedintele ANAF. Reprezentantii LPF au anuntat ca vor coopera in limitele prevazute de lege.

Urmeaza Gigi Becali

Controale ale inspectorilor ANAF au avut loc la aproape toate cluburile de fotbal. Deja se mai afla pe rol la instanta de judecata procesele cu Steaua si Dinamo, care au si ele mari datorii la bugetul de stat, de peste 130 de miliarde de lei. Si in aceste cazuri, metodele folosite au fost tot cele intilnite la clubul Rapid, cu precizarea ca Steaua s-a transformat in societate pe actiuni, iar datoriile au ramas pe firma lui Viorel Paunescu. Presedintele ANAF, Sebastian Bodu, a mai declarat la seminarul de la Brasov ca vor avea loc controale la firmele lui Gigi Becali, patronul clubului de fotbal Steaua Bucuresti.

Pe linga "donatiile" de la fotbal, se are in vedere si modalitatea prin care Gigi Becali construieste vile ca persoana fizica. "Controalele efectuate au in vedere modul in care s-au facut aceste afaceri", a punctat Sebastian Bodu. De notat ca patronul stelist a avut in ultimele saptamini atacuri virulente la adresa ministrului Finantelor, Ionut Popescu.

Referitor la datorie, Gigi Becali sustine ca aceasta apartine lui Viorel Paunescu, prin AFC Steaua, care este doar un actionar minoritar la noua societate pe actiuni, iar donatiile sint facute in limitele cadrului legal. Reamintim ca Becali plateste contractele jucatorilor prin donatii, precizind in repetate rinduri ca nu considera normal sa dea aceeasi suma la stat, prin impozite.

Faliment la echipa baronului Oprisan

Directia Finantelor Publice Vrancea a solicitat falimentul societatilor care administreaza echipa de fotbal "Unirea" Focsani, respectiv Fotbal Club Expres SA si Asociatia "Clubul Sportiv Unirea 2002".

Conform lui Eugen Ciorici, directorul Directiei Finantelor Publice Vrancea, cele doua societati care administreaza divizionara B "Unirea" Focsani au datorii la buget de aproximativ patru miliarde de lei. "Noi am cerut falimentul in instanta, dar nu stim cum vom reusi sa recuperam prejudiciul, fiindca echipa nu are nici un fel de patrimoniu", a explicat Ciorici. Acesta a mai spus ca inspectorii din subordinea sa vor verifica si cum s-au derulat tranzactiile cu jucatorii clubului. Echipa din Focsani a fost sponsorizata de oameni de afaceri locali, la solicitarea presedintelui Consiliului Judetean, Marian Oprisan, in al carui birou se semnau contractele. PNA a deschis o ancheta, dar vinovat a fost gasit doar administratorul pietelor, baronul PSD fiind scos basma curata.

Fara facilitati in Europa

In toate tarile Uniunii Europene, fotbalul este tratat ca oricare alt domeniu de activitate si impozitat ca atare.

In Franta, banii obtinuti din fotbal se supun unui impozit progresiv, de la 15 la 60%. Nici in Germania nu exista nici un fel de facilitati pentru fotbal, impozitarea publicitatii fiind diferentiata, tinindu-se cont daca ea se refera la un club sau este individualizata pentru un sportiv. Italienii impoziteaza veniturile fotbalistilor cu 15-45%, neexistind nici un fel de facilitati. Un club care, pe baza documentelor, nu poate demonstra ca va termina sezonul fara probleme financiare, este retrogradat direct in cel de-al treilea esalon.

Nici in Spania, fotbalistii nu stau mai bine in crampoane. Veniturile din acest sport sint impozitate cu 18-48%. Spre deosebire de alte tari europene, aici se face o diferentiere intre rezidenti si non-rezidenti. Astfel, fotbalistii care au domiciliat mai mult de 180 de zile in Spania vor plati impozite pentru toate veniturile, iar non-rezidentii, doar pentru banii incasati pe teritoriul acestei tari. Singurele facilitati de care se bucura cluburile de fotbal in Europa se refera la baza materiala, autoritatile locale finantind construirea de stadioane, banii fiind recuperati la organizarea unor evenimente importante.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.