Isteria creata in jurul campionatului de fotbal atinge cote alarmante. "Butoniada" declansata - mai mult de presa decit de conducatorii cluburilor - poate fi intrecuta acum de greva arbitrilor, daca acestia isi vor pune in practica intentia de a boicota reluarea sezonului.

Ieri, cu doar trei zile pina la startul "returului ciuntit", Sindicatul Arbitrilor de Fotbal din România (SAFR) a remis un comunicat de presa prin care solicita FRF sa asigure "neutralitatea arbitrajelor". Se aude ca arbitrii intentioneaza chiar sa intre in greva, daca LPF va interveni in delegarea lor la meciuri, asa cum inca mai viseaza presedintele Dumitru Dragomir. Liga Profesionista vrea ca arbitrii sa fie alesi prin tragere la sorti, varianta neagreata de Federatie si nici de arbitri. Oficial, se vrea corectitudine. Neoficial, la mijloc este vorba de putere, influienta si mai ales de bani!

Ce vrea LPF

La suprafata:
-LPF considera ca delegarea arbitrilor prin tragere la sorti elimina orice urma de suspiciune.
-LPF crede ca raminerea CCA sub tutela FRF si a lui Ionut Lupescu este nociva, directorul general al FRF nefiind altceva decit un "sforar".

In realitate:

-Dumitru Dragomir tine cu tot dinadinsul sa puna mina pe arbitrajul românesc, pentru a detine puterea in fotbal si de a ajuta diversi parteneri/prieteni.
Daca LPF va avea cistig de cauza (1% sanse) si se va decide ca arbitrii sa fie delegati prin tragere la sorti, vor exista si avantaje, dar si dezavantaje:

Asa da:

La un meci derby (Rapid - CFR Cluj de exemplu) nu s-ar mai ajunge in situatia ca unul dintre arbitrii asistenti sa fie Miklos Nagy, din Cluj, cum s-a intimplat in partida din turul campionatului.

Asa nu:

Un derby ar putea sa fie arbitrat de un cavaler al fluierului lipsit de experienta. Tragerea la sorti nu garanteaza ca Steaua - CFR Cluj va fi condus, de pilda, de Alexandru Tudor.

Ce vrea FRF

La suprafata:

-FRF considera ca Ionut Lupescu trebuie sa ramina omul care decide delegarea arbitrilor, pentru a se continua astfel procesul de curatire a arbitrajului românesc.
-FRF crede ca Dumitru Dragomir si presedintii de cluburi vor sa puna mina pe arbitrajul românesc pentru a influenta rezultatele campionatului.

In realitate:
-Interesele LPF sint la fel de obscure cu cele ale FRF, plus apendicele Lupescu. Refuzul categoric a tandemului Sandu-Lupescu de a se efectua tragerea la sorti acopera o serie intreaga de interese meschine.
-Nici vorba de vreo reforma in arbitrajul românesc! Arbitrii vor ramine, ca si pina acum, instrumente de "opresiune" sau de "protejare".
Delegarea arbitrilor pe filierea Lupescu dispune de avantaje si dezavantaje:

Asa da:

Se evita aruncarea zoaielor in cele patru zari, pentru va exista un singur personaj injurat: Ionut Lupescu!

Asa nu:

Se vor pastra suspiciunile legate de delegarea arbitrilor. In turul campionatului, Lupescu a luat citeva decizii cel putin bizare, care s-au dovedit in favoarea unor echipe cu pretentii.

Sindicatul cere neutralitate

Intr-un comunicat remis presei, ieri, Sindicatul Arbitrilor de Fotbal din România (SAFR) precizeaza ca nu accepta ca delegarea arbitrilor sa intre sub tutela Ligii: "Constatam, cu deplina ingrijorare, ca practicile unor patroni de cluburi, acelea de a pune presiune pe arbitri, in zilele premergatoare meciurilor, s-au reactivat tocmai inaintea inceperii campionatului. Faptul este cu atit mai ingrijorator cu cit in asemenea jocuri intra si conducerea LPF, care incearca sa implice arbitrajul in dilema «stapinii butoanelor si ai delegarilor». SAFR solicita Federatiei sa asigure neutralitatea arbitrajelor". 70 - de arbitri exista in Liga 1: 26 de centrali si 44 de asistenti

Tragerea la sorti, un risc financiar

Arbitrii refuza tragerea la sorti dintr-un motiv simplu: banii obtinuti din barem. Daca FRF ar accepta propunerea Ligii, atunci arbitrii nu vor mai avea nicio garantie ca vor fi delegati la jocuri. In felul acesta, prin tragerea la sorti, exista riscul ca un cavaler al fluierului sa nu oficieze la nicio partida chiar si mai multe etape. In schimb, daca delegarile ramin in miinile lui Ionut Lupescu, atunci sansele cresc considerabil.

Un sindicat cu sediu intr-un apartament

Sindicatul Arbitrilor de Fotbal din România a luat fiinta in luna decembrie 2007 si a fost creat "pentru a-i apara pe arbitri de toate neplacerile de care au parte in cariera". SAFR are sediul intr-un apartament de bloc din Ploiesti si este condus de un comitet format dintr-un presedinte, un prim-vicepresedinte, patru vicepresedinti si un secretar general, alegerea lor avind loc la fiecare patru ani. Conducerea SAFR este compusa din: Robert Gabriel Nutu (presedinte), Catalin Popovici (prim-vicepresedinte), Alexandru Chivu, Bogdan Banu, Laurentiu Piciu, Adrian Nita (vicepresedinti), Valentin Istudor (secretar general), Catalin Popescu (consilier pe probleme juridice) si Razvan Radu (consilier pe probleme administrative).


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.