Federaia Romana de Atletism va aloca n acest an 3,5 milioane de euro din fonduri proprii pentru dezvoltarea acestui sport.

FR Atletism demareaza un proiect prin care se urmareste sustinerea sportivilor si antrenorilor in competitii. Pentru dezvoltarea atletismului in Romania, federatia va investi in acest an suma de 3,5 milioane de euro, din fonduri proprii. Deasemenea, banii mai sunt destinati ameliorarii imaginii institutiei si pentru infrastructura. Suma alocata anul acesta, este de zece ori mai mare decat in 2007.

In premiera pentru atletismul romanesc, sportivii care vor atinge in competitiile nationale baremurile fixate pentru fiecare proba vor fi premiati. In plus, antrenorii lor vor primi aceeasi suma. Potrivit Gandul, premiile pornesc de la 250 lei, la juniori, iar plafonul total al premiilor acordate in campionate nationale si Distrigaz Sud Athletics Tour (circuit de Grand Prix-uri nationale) este de 160.000 de euro. La aceasta se adauga stagiile de pregatire pe care FRA le ofera antrenorilor sai in centrele europene, cat si sustinerea cantonamentelor de iarna in tari cu clima blanda. "Cred ca suntem singura federatie care isi va premia sportivii pentru realizarea unui record personal", a declarat miercuri presedintele FRA, Sorin Matei, in cadrul unei conferinte de presa.

FRA urmeaza sa dezvolte doua competitii puternice, care sa devina echivalentul Grand Prix-urilor internationale. In plus, dupa o absenta de 22 de ani, FRA readuce in calendarul sau cel mai vechi concurs national indoor - Cupa de Cristal, ce va avea loc vineri, 15 februarie, la Sala de Atletism Maior Coravu. Pe langa adoptarea unui nou logo, au fost demarate campaniile “Go for Gold” de pregatire a spor­ti­vilor pentru JO din 2012, si “Lotul na­ti­o­­nal de suporteri”, pentru atra­gerea spectatorilor pe stadioane, anunta Jurnalul National.

Pe langa reluarea competitiei “Cupa de cristal” si circuitele de Grand Prix Athletics Tour indoor si outdoor, s-a mai vorbit si despre incheierea in acest an a lucrarilor de modernizare a tribunei si spatiilor adiacente de la stadionul “Iolanda Balas-Soeter”, ale caror costuri de 2,5 milioane euro vor fi suportate de Primaria sectorului 1, cu care federatia a incheiat, nu demult, un parteneriat, relateaza Cronica Romana.

Octavian Bellu, presedintele ANS, a apreciat efortul federatiei de a se apropia de standardele mondiale si europene din domeniu, considerand-ul o activitate de pionierat care incearca sa schimbe fata sportului romanesc. “Astept ca efectele acestor proiecte sa fie vizibile in privinta cresterii numarului practicantilor atletismului”, a declarat Bellu. "Efortul FRA este de trezire la realitate, de apropiere de standardele internationale, ceea ce este laudabil. Totusi, premierile cred ca ar trebui sa se faca pe baza unor performante reale, privite in context international, pentru ca, daca suntem la 6 metri de recordul mondial, nu stiu ce motivatie i-ar putea oferi sportivului un astfel de premiu", citeaza Romania Libera.

Fostul sau coleg de pe banca tehnica Ioan Dobrescu, care a pastorit un timp Federatia de Baschet, a devenit de ceva vreme secretar general al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman. Bun cunoscator al fenomenului sportiv, Dobrescu a apreciat efortul federatiei cu cele mai multe medalii olimpice, mondiale si europene de a schimba mentalitatea de stimulare a actualilor si viitorilor performeri si politica de atragere a copiilor la practicarea atletismului.

El a mentionat ca va fi marit numarul burselor olimpice acordate atletilor si ca actualii componenti ai lotului pentru Beijing isi vor putea face ultimele pregatiri inaintea JO la noul complex de la Izvorani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.