Computerul FRF a decis ieri care sunt posesorii biletelor de intrare la meciurile echipei nationale la Euro 2008 * Cei care au pierdut contesta corectitudinea extragerii

Federatia s-a laudat ca a fost singura institutie de gen care a efectuat o distribuire transparenta a biletelor pentru Euro 2008, organizand conferinte de presa atat la anuntarea sistemului de repartizare, cat si la tragerea propriu-zisa, care a fost preluata in direct de doua posturi de televiziune. Numai ca cel mai important moment al tragerii a fost "mascat". Adica, printr-o simpla apasare pe mouse, calculatorul a ales, spre exemplu, 1770 de castigatori din 3867 de amatori de tichete categoria a II-a la partida Romania - Franta. Castigatori insemnand o serie de coduri numerice personale, ale caror ultime sase cifre erau inlocuite cu X-uri, din motive de confidentialitate. Fara ca nimeni sa stie daca respectivul calculator nu avea deja lista intocmita. Iar acesta este doar un prim aspect care ridica suspiciuni. La tragerea de ieri, FRF a avut 10.724 de bilete si 17.150 de cereri, anunta Ziua.

Bilete vandute separat

Un alt mare semn de intrebare reprezinta decizia de a vinde separat biletele, si nu la pachet, asa incat o persoana care ar fi vrut sa insoteasca Nationala la toate cele trei meciuri ar trebui sa fie foarte norocoasa pentru a si reusi acest lucru. Acest lucru fiind echivalent cu faptul ca nu s-a dorit participarea fanilor romani la aceste partide, pentru ca, ulterior, biletele sa poate fi "matrasite" in liniste. In mod normal, un posesor al unui pachet de trei bilete, pentru doua persoane, se va duce la o agentie de turism, isi va rezerva o vacanta de doua saptamani in Elvetia, cu cazare si transport asigurat. Prin acest sistem cu un sigur bilet, va fi mai greu sa convingi romanul, care nu are puterea de cumparare a germanului sau a olandezului, sa mearga trei zile la Zurich pentru un singur meci.

Mai au o sansa

Cei aproximativ 11.000 de suporteri care vor participa la Campionatul European din Austria si Elvetia au fost selectati electronic ieri la Casa Fotbalului. Aproximativ 6.000 de suporteri vor primi un e-mail prin care sunt anuntati ca nu se numara printre castigatori. Totusi, acestia mai au o speranta de a primi bilete, in cazul in care vor fi bilete refuzate de cei selectionati. Cea mai probabila situatie va fi aceea in care un suporter ce a solicitat bilete pentru toate cele trei meciuri va refuza sa primeasca doar unul sau doua, avand in vedere ca tragerea la sorti s-a desfasurat in functie de meci si categorie, nu in functie de solicitari.

„Aceasta practica a tragerii la sorti a biletelor este una existenta in foarte multe dintre tarile care participa la Euro 2008, doar ca acolo se mai pun si alte conditii, mai drastice decit la noi. Se mai aplica si alte metode, cum este in cazul Greciei, care va directiona biletele dupa modelul primul venit, primul servit, dar mie nu mi se pare in regula aceasta practica si cred ca este mai buna cea cu tragerea la sorti“, a declarat Mircea Sandu. Potrivit Cotidianul, numarul de solicitanti romani este mic fata de alte tari, precum Germania, unde sint 200 de cereri pe loc.

Romania a avut cea mai scazuta medie de cereri (au existat 17.150 de solicitari, rezultand o medie de 1,59 doritori/bilet), relateaza Evenimentul Zilei. „Spre exemplu, in Germania au existat cateva sute de mii de cereri. In alte tari au existat diverse restrictii. Spre exemplu, in Elvetia va putea vedea pe viu meciurile nationalei doar cine a fost pe stadion la ultimele opt partide consecutive ale reprezentativei lor. In Olanda, biletele vor ajunge doar la cei care fac parte din Clubul Suporterii Echipei Nationale, care numara 60.000 de persoane, in conditiile in care exista peste 150.000 de cereri“, a declarat Mircea Sandu.

Suporterii fac galagie

Modul de distribuire al biletelor la Euro 2008 a starnit un scandal intre suporterii echipei nationale si Federatia Romana de Fotbal. Suporterii Nationalei sustin ca FRF a „aranjat” ca o buna parte dintre bilete sa revina agentiilor de turism, care au scos deja la vanzare pachete pentru Elvetia care includ si bilete la meciurile Nationalei de la Euro 2008.

Presedintele FRF, Mircea Sandu, a declarat, in schimb, ca este dispus sa puna la dispozitia UEFA toate documentele privind vanzarea de bilete. „Pai, cand vad ca am doi pe bilet, ce intrebari sa-mi mai pun? Daca aveam 200 pe un bilet, atunci erau probleme. Dar eu am 1,38, 1,05 pe bilet... ce probleme, ce suspiciuni? Presa a interpretat ca e o smecherie a FRF ca s-au vandut mai multe bilete in ultimele doua zile. Dezaprob in totalitate acest lucru. Este vorba doar de modul in care oamenii au dorit prin totala libertate sa se inregistreze conform procedurilor stabilite pe site. Cand va fi sesizata, UEFA va face o ancheta, iar noi ii vom pune la dispozitie toate documentele si hotararile. Ei vor primi un raspuns si gata”, scrie Gandul.

Huliganii cui raman?

O alta problema, este cea a huliganilor. Pana acum in Romania nu exista o baza de date cu suporterii care au interzis pe stadione, Romania putea fi sustinuta la turneele finale chiar si de huligani, dar la Euro 2008 nu mai merge. Printre solicitantii biletelor se aflau si 15 suporteri din baza de date a Jandarmeriei, dar au fost depistati si vor ramane acasa: „Au fost vreo 15 suporteri care au facut probleme pe stadioane si nu au putut intra la aceasta tragere la sorti. Sunt mult mai multi cu cazier, dar acestia nu ne intereseaza pe noi. E unul, de exemplu, care n-are dreptul sa intre in Austria pana in decembrie. Pe el, daca a castigat, o sa-l opreasca la granita, ce sa-i fac eu?”, a declarat Mircea Sandu.

In contul FRF au intrat 1.417.833 de euro

Potrivit Romania Libera, in perioada 28 ianuarie-7 februarie, in contul deschis de FRF special la banca Raiffeisen pentru comercializarea online a biletelor a intrat in total suma de 1.417.833 de euro. Conform datelor oferite de un reprezentant al bancii prezent la tragerea la sorti, in prima zi s-au incasat 44.859 de euro, iar in ultima zi 310.370 euro. In perioada 5-9 mai, tichetele vor fi transmise fizic de UEFA Federatiei Romane de Fotbal care le va inmana platitorilor. Pentru biletele de intrare la meciurile din fazele superioare, in cazul in care echipa nationala se califica mai departe, se va aplica procedura voucherelor, care va incepe pe 18 februarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.