Fostul impresar, Sica Puscoci, s-a prezentat vineri la DNA unde a fost audiat, timp de aproximativ o ora, in legatura cu transferul fotbalistului Iulian Arhire de la Otelul Galati la o echipa coreeana.

La iesirea de la audieri, Puscoci a precizat ca a dat declaratii in fata procororilor insa nu a dorit sa ofere si alte amanunte. Puscoci s-a mai prezentat la DNA, in acelasi dosar, pe data de 30 ianuarie. Avocatul sau, Mihail Camarescu, a afirmat atunci ca a facut o cerere prin care a solicitat sa i se comunice in concret faptele de care este acuzat clientul sau.

Cei vizati de ancheta DNA in dosarul transferurilor internationale din fotbal sunt impresarii Ioan Becali, Victor Becali si Gheorghe Popescu, patronul clubului de fotbal Rapid Bucuresti - Gheorghe Copos, avocatul Sica Puscoci, fostul director al clubului de fotbal Otelul Galati - Mihai Stoica, presedintele executiv al clubului de fotbal Dinamo - Cristian Borcea, fostul presedinte al clubului de fotbal Dinamo - Mircea Stoenescu, presedintele clubului de fotbal Gloria Bistrita - Jean Padureanu si actionarul la clubul de fotbal Dinamo - Gheorghe Netoiu.

Procurorii au inceput urmarirea penala impotriva celor zece, in data de 10 ianuarie, in baza raspunsurilor primite in cadrul a 17 comisii rogatorii efectuate in mai multe state din Europa si Asia (intre care China, Coreea de Sud, Olanda, Spania, Italia) precum si analizele efectuate de Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) si Garda Financiara.

Din probele administrate in dosar a rezultat ca persoanele mai sus mentionate, impreuna sau in parte, prin tranzactii ilegale si folosire de interpusi, au externalizat sume de peste 10 milioane de euro cuvenite cluburilor de fotbal pe care le reprezentau sau pentru care au efectuat activitati de impresariat.
Astfel, conform probelor administrate a rezultat ca, in perioada 1999 - 2005, cea mai mare parte a sumelor cuvenite cluburilor au fost transferate in conturile firmelor off-shore din Insulele Virgine si Olanda, iar ulterior, unii dintre invinuiti si-au insusit in interes personal sumele externalizate. Banii au reprezentat drepturi ale cluburilor de fotbal Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati rezultate din transferul in strainatate a 12 fotbalisti: Cosmin Contra, Paul Codrea, Florin Cernat, Bogdan Mara, Lucian Sanmartean, Florin Bratu, Dan Alexa, Adrian Mihalcea, Nicolae Mitea, Cristian Dulca, Ionel Ganea, Iulian Arhire.

Potrivit procurorilor, prin faptele descrise a fost cauzat, in dauna celor patru cluburi, un prejudiciu de peste 10 milioane de euro, reprezentand diferenta dintre sumele real incasate prin transferurile de fotbalisti si sumele efectiv inregistrate in contabilitatea cluburilor.
De asemenea, prin neinregistrarea in contabilitatea celor patru cluburi a veniturilor rezultate din transferuri si implicit prin diminuarea veniturilor impozabile, bugetul de stat a fost prejudiciat cu o suma de peste 1,7 milioane de euro. Totodata, raportat la valorile reale ale sumelor de transfer, nu s-a perceput de catre Federatia Romana de Fotbal procentajul aferent fiecarui transfer, in conformitate cu reglementarile interne, prejudiciul in dauna Federatiei totalizand aproximativ 600.000 euro.
In perioada 14 - 17 ianuarie, toti invinuitii au luat la cunostinta infractiunile pentru care sunt cercetati, potrivit art.6 alin3 din Codul de Procedura Penala, precizeaza DNA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.