La mijlocul anului trecut se vorbea cu mult optimism de programul "Bazine de inot", demarat de Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor, la initiativa conducerii Federatiei Romane de Polo.

Din pacate, si la ora actuala se face acelasi lucru, adica se vorbeste, iar optimismul a inceput sa lipseasca din fraza dupa ce in afara de promisiuni si vorbe mari nu se intrevede nimic in viitorul apropiat. Practic, proiectul a fost mincinos din start. Nu numai ca nu s-a dat ordinul de incepere a lucrarilor la cele 70 de bazine in intreaga tara, operatiune care, potrivit planurilor - ireale, dar anuntate public de conducerea MDLPL -, trebuia sa demareze inca din decembrie anul trecut, dar nici nu au fost aprobate contractele de proiectare ale ofertantilor castigatori. De fapt, in momentul de fata, mult asteptatele bazine sunt in faza care ar fi trebuit depasita in iulie anul trecut.

Chiar daca proiectul nici nu a demarat bine, iar intarzierea este de peste o jumatate de an, Vilmos Lukacs, directorul Companiei Nationale de Investitii (CNI), care se va ocupa de realizarea acestuia, este de parere ca lucrarile se desfasoara in ritmul firesc. "Nu consider ca acest program, unul dintre cele mai dificile de realizat de pana acum, se deruleaza greu. Este un proiect mult prea complex pentru a ne permite sa lucram pompieristic, sub presiunea timpului. Fiecare detaliu trebuie cantarit foarte bine, mai ales ca in Romania nu exista normative vizavi de constructia bazinelor de inot, iar acesta poate fi considerat un proiect-pilot. Este si motivul pentru care le-am cerut proiectantilor sa respecte prescriptiile Uniunii Europene si de la un anumit stadiu vom cere si parerea specialistilor de afara, cu experienta in domeniu", a precizat Vilmos. Evident, in conditiile in care nici macar nu se poate vorbi de inceperea constructiilor propriu-zise, seful CNI nu a putut oferi nici un termen de finalizare a programului. "Atunci cand este vorba de bani publici, nu se poate interveni in mecanismele pietei. Sunt proceduri clare, care dureaza, dar trebuie respectate. De aceea nu pot spune cat va dura pana la finalizarea programului. Speram ca in cea de-a doua parte a anului sa incepem licitatiile pentru firmele ce urmeaza sa se ocupe de executia bazinelor. Inainte de patru-cinci ani nu cred ca vreunul dintre bazine va fi gata", a fost de parere Vilmos Lukacs.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.