Raliul Dakar, anulat din cauza amenintarilor teroriste, se va organiza in Romania si Ungaria.

Tara noastra a devenit peste noapte, gazda a unui raliu off-road extrem de important. Organizatorii Raliului Dakar (Amaury Sport Organisation - Franta) au decis oficial ieri, ca Ungaria si Romania sa fie tarile primului rally-raid dintr-o serie menita sa inlocuiasca, in acest an, ruta initiala (Lisabona-Dakar), informeaza Evenimentul Zilei.

Primul concurs-satelit, intitulat Dakar Series, ce se va desfasura in perioada 20-26 aprilie, in Romania si Ungaria. Potrivit Romania Libera, noul raliu este considerat a fi unul de consoloare pentru participantii care nu au putut lua startul in Raliul Dakar. Acesta va numara sapte etape si se va intinde pe distanta a 3.000 de kilometri, dintre care jumatate pentru probele speciale "foarte tehnice", dupa cum au anuntat organizatorii, cu lungimi variind intre 60 si 160 de kilometri. Cursele se vor desfasura pe ruta Budapesta - Baia Mare - Sovata - Miercurea Ciuc - Debrecen - Veszprem - Lacul Balaton.

Organizatorii anunta ca vor aduce la start echipe celebre de automobilism si motociclism, in frunte cu Mitsubishi, BMW, Volkwagen, Schlesser si KTM. De asemenea, cei mai buni piloti din lume vor accelera in acest raliu, alaturi de cele patru echipe romanesti care, in luna ianuarie, se pregateau pentru celebra competitie africana, relateaza Ziua.

Acest raliu le va permite inscrisilor de la Dakar sa nu piarda sumele investite in participarea la competitia ce trebuia sa aiba loc la inceputul acestui an. "Pentru economia raliurilor, era necesar sa oferim urgent pilotilor o competitie adevarata care sa le salveze parteneriatele si reteaua financiara. Ne aflam in contact de citiva ani cu Ungaria, care este candidata pentru startul editiei din 2010 a Dakar si intentionam sa lansam Dakar Series in 2009. Evenimentele ne-au adus in situatia de a devansa cu un an acest proiect al raliurilor satelit, care pe termen lung, ar trebui sa numere trei concursuri pe an pe linga Raliul Dakar, care este de referinta", a declarat patronul Dakar, Etienne Lavigne. Conform Cotidianul, toate taxele de inscriere si de carburanti au fost returnate competitorilor de la Dakar 2008 (250 de motociclete, 200 de masini si 100 de camioane).

Primul raliu, al carui buget va fi in jurul sumei de un milion de euro, va fi deschis in special pentru competitorii care se inscrisesera la Dakar. Acestia nu vor plati decat cheltuielile pentru dosar, de 300 de euro. Restul concurentilor interesati trebuie sa-si anunte participarea pana pe data de 11 februarie, taxele de inscriere fiind de 3.000 de euro pentru motociclete, 5.000 de euro pentru masini si 7.000 de euro pentru camioane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.