George Gaita, presedintele forului de specialitate (FRP), este convins ca lupta va fi extrem de dura si se abtine sa faca pronosticuri. In ciuda "bonusului" primit de la Federatia Internationala de Natatie (FINA), care a suplimentat cu un loc numarul calificatelor la JO din China dupa retragerea din cursa a campioanei Africii, seful FRP este de un optimism moderat. “Personal, nu doresc sa fac nici un fel de estimari in procente. Pot spune totusi ca Romania are sanse mari sa ajunga la Olimpiada. Intrecerea va fi insa extrem de dificila pentru ca interesul tarilor participante de a se califica este enorm. Toate cele 12 echipe (n.r. - Romania, Rusia, Brazilia, Grecia, Kazahstan Slovacia - Grupa A, respectiv Mexic, Germania, Iran, Italia, Canada si Macedonia - Grupa B) isi doresc in egala masura sa se califice, asa ca va fi foarte greu. Intotdeauna mi-a fost teama de turneele de la inceputul anului pentru ca reprezentativa noastra isi intra in mana mai spre final de an. Asta din cauza ca pe timpul iernii majoritatea componentilor lotului se antreneaza in bazine cu dimensiuni neregulamentare, cum este cel din Floreasca, si fac un cu totul alt joc decat ar trebui. Speram ca cele patru saptamani pe care le vor petrece la Oradea inainte de startul competitiei le vor fi suficiente baietilor pentru a obtine mult-dorita calificare,” a declarat pentru Romania Libera, George Gaita.

Antrenorul tricolorilor, Vlad Hagiu, are o atitudine pozitiva, considerand ca Romania va face o figura frumoasa la Euro 2008. “Eforturile FR Polo si mai ales ale presedintelui George Gaita de a ne sprijini in indeplinirea obiectivului de calificare la JO au fost si sunt uriase si de apreciat. Atat din punct de vedere financiar si logistic, cat si sentimental. Toata lumea are mare incredere in potentialul echipei, inclusiv presedintele ANS, Octavian Belu, care a fost alaturi de noi la un antrenament din Bazinul Floreasca. Personal, imi doresc sa n-am probleme medicale si sa am intregul lot valid pe 2 martie. In aceste conditii, sunt convins ca baietii nu vor rata oportunitatea de a se califica la JO 2008 in fata propriilor fani. Pentru noi, fiecare meci va conta si-l vom trata cu maxima seriozitate si concentrare, indiferent de numele si valoarea adversarului. In plus, sunt convins ca publicul oradean va fi al optulea jucator si ne va sprijini in lupta pentru calificarea la Beijing”, citeaza Ziua.

Intre timp, jucatorii se pregatesc pentru Euro 2008, turneu gazduit de Malaga, in iulie. Conform tragerii la sorti de la Madrid, Romania a fost distribuita intr-o grupa accesibila, alaturi de campioana en-titre Serbia, Italia, Germania, Rusia si Macedonia, in vreme ce in Grupa A au fost adunate la un loc campioana olimpica Ungaria, campioana mondiala Croatia, multipla campioana mondiala Spania, Grecia, Muntenegru si Slovacia. Evenimentul Zilei anunta ca, elevii lui Vlad Hagiu vor disputa primul meci impotriva Macedoniei, pe 4 iulie, urmand s intalneasc apoi Italia (5 iulie), campioana „en titre“ Serbia (6 iulie), Germania (7 iulie) i Rusia (8 iulie). In turul urmtor se vor califica echipele clasate pe primele patru locuri in fiecare grup.

Oficialii Jocurilor Olimpice se confrunta cu un alt gen de probleme. Potrivit Gardianul, organizatorii Jocurilor Olimpice de la Beijing au fost dati in judecata de un chinez. Acesta sustine ca i-au fost incalcate drepturile de proprietate intelectuala, comitetul de organizare (Bocog) nerecunoscand ca el este autorul sloganului competitiei, „One World, One Dream“ (O lume, un vis). Fang Shouwei a afirmat ca are dovezi ca el a fost cel care a propus Bocog sloganul pentru JO din acest an, dupa ce comitetul de organizare a lansat un apel in intreaga lume pentru gasirea unui slogan in 2005.