Pe langa derby-ul traditional cu Steaua, SC ... Campionatul de hochei din tara vecina este dominat de cele doua echipe din Harghita, SC Miercurea-Ciuc si HC Csikszereda.

Oricat de ciudat ar parea, campionatul maghiar de hochei pe gheata este condus de doua echipe romanesti. Presedintele FRHG, Janos Kurko, lauda performanta, dar spune ca sanse reale la titlu in Ungaria au doar formatiile autohtone Alba Volan si DAB. La juniori insa, romanii dau lectii in tara vecina. In decembrie, Miercurea- Ciuc a fost primul oras romanesc care a gazduit finala Cupei unei alte tari.

Proiectul includerii unor echipe din Liga Nationala in campionatul maghiar a debutat in urma cu doi ani. Mai intai Sport Club, apoi cealalta echipa din Miercurea-Ciuc, HC Csikszereda, joaca pe doua planuri in campionatele si cupele celor doua tari. „Este spre binele hocheiului romanesc, pentru ca jucatorii au mai multe meciuri in picioare. Este o performanta mare, dar si eforturile sunt pe masura deoarece, pentru a face fata, este nevoie de cinci linii, adica in jur de 30 de jucatori", a spus presedintele FRHG, Janos Kurko.

Campioana ultimilor cinci ani din Ungaria, Alba Volan, urmeaza acelasi exemplu si joaca in puternicul campionat al Austriei. De altfel, la nivel european exista diverse modele, precum cel­e trei tari baltice care au un campionat comun.

„In februarie, cei de la Alba vor juca si in Ungaria cu cea mai buna echipa. Este redutabila, iar sansele ca echipele romanesti sa castige titlul in Ungaria sunt foarte mici. Oricum, in semifinale ne calificam", a preciza Kurko. Regulamentele europene prevad ca, in cazul in care o echipa castiga titlul in alta tara, participarea in Cupa Continentala sa revina primei clasate din tara respectiva.

Finala Cupei Ungariei, la Miercurea- Ciuc

Pentru prima oara in istoria sportului romanesc, tara noastra a organizat finala cupei unei alte tari, Miercurea-Ciuc fiind gazda in decembrie a semifinalelor si finalelor Cupei Ungariei. HC Csikszereda a jucat finala, dar a pierdut greu la loviturile de departajare in fata echipei DAB.extra.hu (fosta Dunaferr). Interesant este ca ambele echipe ciucane antrenate in campionatul maghiar se bazeaza in proportie de 65-70 la suta pe jucatori din Miercurea-Ciuc.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.