Delegatia Romaniei ar putea obtine intre 13 si 16 medalii la Jocurile Olimpice de la Beijing, conform obiectivelor fixate de federatiile care au deja sportivi calificati la JO, cei mai optimisti fiind reprezentantii forurilor de lupte si canotaj, singurii care amintesc de posibile titluri olimpice, ei bazandu-se in special pe campionul european Eusebiu Diaconu si pe multiplele campioane olimpice ale echipajului feminin de 8±1.

Pe de alta parte, federatii precum cele de polo sau handbal nu isi pot preciza obiectivul pentru ca, desi
sunt foarte aproape de a se califica la JO, nu au obtinut inca "biletele". Federatia Romana de canotaj si-a sta-bilit ca obiectiv obtinerea a doua medalii, una de aur si una de argint, in timp ce forul de lupte este chiar mai optimist, propunandu-si trei medalii, dintre care una de aur. Presedintele Federatiei de Canotaj, Ioan Dospinescu, se bazeaza pentru medalia de aur in principal pe echipajul feminin de 8±1, proba dominata de romance la ultimele trei editii ale JO (Atlanta 1996, Sydney 2000, Atena 2004), si pe cel de doua rame fara carmaci, in componenta Georgeta Andrunache/Viorica Susanu, campioane olimpice la Atena.

Obiectivul Federatiei de Lupte este cu atat mai indraznet cu cat ultimul titlu olimpic la aceasta disciplina l-a obtinut in urma cu 20 de ani, la Jocurile Olimpice de la Seul, chiar actualul secretar general al FR de Lupte, Vasile Puscasu. In plus, ultima medalie olimpica adusa de un luptator roman a fost cea de bronz a lui Ioan Grigoras, la lupte greco-romane, la JO de la Barcelona, din 1992. "Noi avem ca obiectiv castigarea a trei medalii, dintre care una de aur, prin campionul european Eusebiu Diaconu. Pana acum avem trei sportivi calificati, dar speram ca dupa Campionatele Europene de la Tampere, din luna aprilie, numarul acestora sa creasca", a spus Puscasu.

Rezervati in a face pronosticuri
Alte federatii cu traditie in obtinerea de titluri olimpice, cum ar fi cele de gimnastica, caiac-canoe, natatie sau scrima, prefera sa ramana rezervate si se feresc sa mentioneze aurul printre posibilele medalii. "Noi avem ca obiectiv o medalie. De ce culoare va fi vom vedea, nu putem spune de pe acum", afirma secretarul general al FR de Natatie, stefan Iamandi, pe aceeasi linie inscriindu-se si presedintele FR de caiac-canoe, Ioan Barladeanu: "Avem ca obiectiv castigarea a una-doua medalii. Noi preferam sa fie de aur, dar vom vedea ce va fi posibil".
Presedintele Federatiei Romane de Gimnastica, Adrian Stoica, afirma ca forul pe care il conduce si-a stabilit un obiectiv minimal pentru Beijing: una-doua medalii in total pentru ambele loturi, feminin si masculin. "Obiectivul nostru pentru JO 2008, cel stipulat in contractul cu COSR, este obtinerea a una-doua medalii. Este un obiectiv minimal, pentru ca nu este cazul sa ne aruncam si apoi sa dezamagim", este de parere Stoica, desi gimnastica a adus Romaniei cele mai multe medalii la ultimele editii ale JO.
Scrima, care va afla abia la sfarsitul lunii martie numarul exact de sportivi ce vor fi prezenti la JO 2008, si-a stabilit ca obiectiv o singura medalie. "La noi sistemul de calificare la JO este foarte complicat. Cert este ca sportivii calificati vor fi stabiliti in functie de clasamentele mondiale din data de 31 martie. Intr-o varianta optimista, vom avea 7-10 sportivi la JO 2008, iar intr-una pesimista - numai 4-5 sportivi. Obiectivul nostru este obtinerea unei medalii cat mai stralucitoare", a mentionat secretarul general al FR de Scrima, Paul Novac.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.