Nationala feminina de handbal a Romaniei va juca cu Islanda in barajul pentru calificarea la Euro 2008, in timp ce selectionata masculina va da piept, in aceeasi faza, cu Muntenegru, meciul contand pentru calificarea la CM 2009.

Handbalul romanesc a avut parte de sorti favorabili la cele doua trageri la sorti din weekend, in care s-au stabilit adversarele reprezentativelor noastre din barajul pentru Euro 2008 si din play-off-ul pentru CM 2009.

La feminin, tricolorele pregatite de Gheorghe Tadici se vor lupta cu modesta selectionata a Islandei pentru accederea la turneul final european din Macedonia, in vreme ce la masculin, handbalistii antrenati de Omer Aihan se vor ciocni de Muntenegru in cursa pentru calificarea la turneul final al Mondialelor de anul viitor, anunta Ziua.

Dupa ce a ratat calificarea la ultima editie a Campionatelor Europene, fiind eliminata Suedia, reprezentativa feminina de handbal a Romaniei are acum sansa sa participe la turneul final din Macedonia, dupa ce sortii i-au scos in cale, selectionata Islandei pentru meciul din barajul continental. Astfel, conform tragerii la sorti efectuate, sambata, la Lillehamer, de catre oficialii EHF, handbalistele antrenate de Gheorghe Tadici se vor intalni intr-o dubla mansa eliminatorie cu reprezentativa similara a Islandei, meciurile pentru calificarea la Euro 2008 urmand sa se desfasoare pe 31 mai sau 1 iunie, in Islanda, iar returul o saptamana mai tarziu, in Romania. "Este o tragere la sorti buna pentru noi. Nu cred ca se pune problema sa nu ne calificam la turneul final european. Singurul impediment ar fi ca distanta este foarte mare", a declarat secretarul general al FRH, Mihai Marinescu, prezent la tragerea la sorti din Norvegia. "L-as mania pe Dumnezeu daca as spune ca nu-mi convine adversarul. Se putea sa picam mai rau, dar si mai bine. Evident, avem prima sansa", a precizat la randul sau antrenorul Gheorghe Tadici. Ultima intilnire Romania-Islanda a avut loc in noiembrie 2006, in cadrul preliminariilor pentru Mondialele 2007. Atunci, romancele s-au impus cu scorul de 40-29. La turneul final sunt calificate deja Norvegia (campioana europeana), Rusia, Franta, Germania si Ungaria (locurile 2-5 la CE 2006) si Macedonia (organizatoare).

Reprezentativa masculina de handbal a Romaniei ar putea juca din nou, dupa o absenta de 13 ani, la un turneu final. Pentru a atinge acest prag, baietii lui Aihan Omer sunt nevoiti sa castige barajul de calificare la CM din Croatia impotriva Muntenegrului. "Noi eram optimisti inaintea tragerii la sorti. Ne doream foarte mult sa ne calificam, astfel ca adversarul conta mai putin. Sigur, este importanta si valoarea adversarului, insa noi spunem ca putem sa ne luptam de la egal la egal cu Muntenegru. Este bine ca nu au fost Spania, Polonia, Rusia, Ungaria sau Slovenia. Cu ele am fi avut mai mult de furca", a declarat selectionerul Aihan Omer.

Romania va juca meciul tur in deplasare, pe 7/8 iunie, in timp ce returul este programat pe 14/15 iunie, in Romania. „E un adversar cu care putem juca de la egal la egal. Selectionata Muntenegrului este echilibrata din punct de vedere valoric. E un avantaj ca jucam returul acasa, daca in tur vom face un meci bun si echilibrat“, a spus si presedintele FRH, Cristian Gatu, citeaza Cotidianul. Adversarul tricolorilor nu face parte din elita continentala, asta pentru ca Muntenegru, desi a ocupat locul 12 la CE din acest an, este o aparitie recenta pe plan international, federatia din aceasta tara afiliindu-se la EHF in 2006, dupa desprinderea de Serbia. Romania a mai jucat importiva Muntenegrului si anul trecut la Trofeul "Carpati", unde au invins destul de greu, la numai un gol diferenta. Totodata, ultima participare a Romaniei la Mondiale a fost consemnata in 1995, in Islanda, cand tricolorii au incheiat pe locul zece.

Aihan Omer a declarat pentru Evenimentul Zilei: " Am avut putina sansa, trebuie sa recunoastem. Am evitat adversare mult mai tari. Eu mi-am dorit Islanda, dar n-a fost sa fie. Poate spuneti ca fabulez, dar am vrut sa jucam chiar cu Rusia. Si asta pentru ca, la rusi, dupa fiecare esec major, asa cum a fost acum, la Europene, oamenii taie si spanzura, producandu-se, inevitabil, schimbul de generatii." Selectionerul sustine ca isi cunoaste echipa si are incredere in ea. Baietii constientizeaza ce sansa reprezinta participarea la un Campionat Mondial.

Potrivit Romania Libera, Muntenegru a participat la Euro 2008, care s-a incheiat ieri in Norvegia, terminand competitia cu un egal (25-25 cu Rusia) si cinci infrangeri (24-32 cu Danemarca, 22-27 cu Norvegia, 29-31 cu Slovenia, 26-34 cu Croatia si 23-39 cu Polonia). Antrenorul echipei este Ranko Popovic, iar vedetele sunt Alen Muratovic, care joaca in Spania, la Valladolid, portarul Goran Stojanovic de la Gummersbach (Germania) si Goran Dukanovic.

BARAJELE
Barajele masculine pentru CM 2009: Slovenia-Slovacia, Spania-Grecia, Norvegia-Ucraina, Belarus-Rusia, Muntenegru-Romania, Cehia-Serbia, Polonia-Elvetia, Ungaria-Bosnia-Hertegovina, Macedonia-Islanda.
Barajele feminine pentru Euro 2008: Islanda-Romania, Slovacia-Ucraina, Italia-Austria, Belarus-Slovenia, Suedia-Cehia, Polonia-Portugalia, Spania-Lituania, Turcia-Danemarca, Muntenegru-Croatia si Olanda-Serbia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.