Podiumul la Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului la tenis, este ocupat in premiera, de rusoaica Maria Sarapova si sarbul Novak Djokovic.

Maria Sarapova, cap de serie numarul 5, a castigat proba feminina dupa ce a invins-o in finala, cu scorul de 7-5, 6-4, pe Ana Ivanovici, cap de serie numarul 4. "Este extraordinar. Caldura nu m-a incomodat deloc. Eu m-am antrenat in Singapore inainte de a veni la Melbourne si acolo era, de asemenea, foarte cald. Nimic nu ma putea impiedica sa fac ceea ce trebuie pentru a castiga acest meci. A fost cel mai dificil parcurs pe care l-am avut vreodata la un turneu de Grand Slam", a afirmat sportiva rusa. Maria Sarapova a castigat al treilea titlu de Grand Slam din cariera, dupa cele de la Wimbledon (2004) si US Open (2006). Invingand-o pe Ana Ivanovici, a incheiat perfect un turneu in care a evoluat fara greseala si nu a cedat vreun set. In ciuda infrangerii, jucatoarea sarba este de astazi a doua jucatoare de tenis a lumii, dupa belgianca Justine Henin, imediat dupa ea clasandu-se Sarapova, ale carei obiective principale in 2008 sunt Roland Garros si Jocurile Olimpice.

Potrivit Cotidianul, vedeta incontestabila este insa „Nole“ Djokovici, care l-a pierdut pe drum pe Roger Federer, l-a depasit in patru seturi pe adversarul din finala, Jo-Wilfried Tsonga (4-6, 6-4, 6-3, 7-6), si a devenit al 50-lea jucator din istorie care cistiga un turneu de Mare Slem, fiind totodata primul sarb care intra in posesia unei astfel de distinctii. Are 20 de ani si deja doua finale majore in palmares, in septembrie 2007 el fiind invins in lupta directa pentru trofeu, la US Open, de catre Roger Federer.

Chiar daca ramine al treilea jucator al lumii, faptul ca anul trecut el a mai jucat semifinale la Wimbledon si Roland Garros reprezinta atuuri care il recomanda in scurt timp drept unul dintre candidatii la coroana pe care inca o poarta pe cap elvetianul Federer. La 20 de ani si 250 de zile este al treilea cel mai tinar sportiv care cistiga Australian Open (dupa Mats Wilander, 19 ani si 11 zile, in 1983, si Stefan Edberg, 19 ani si 323 de zile, in 1985), talentatul imitator al colegilor din circuitul ATP si WTA vrand acum sa urmeze si traseul sportiv al titratilor sai predecesori. Este relaxat, simpatic si glumet, iar prin declaratiile facute la ceremonia de decernare a trofeului a stirnit risete generale. „Vreau sa-i multumesc lui Jo (Tsonga), care a facut un turneu incredibil. Cred ca publicul si-ar fi dorit ca tu sa cistigi turneul, insa eu nu am vrut.“

In urma vic­toriei de la Melbourne, Djokovici si-a asigurat 1.000 de puncte ATP si 1.281.000 de dolari. De partea cealalta, Jo-Wilfried Tsonga, care s-a aflat in premiera in ultima faza a unui turneu de Grand Slam, a castigat 640.500 de dolari si 700 de puncte ATP. Tsonga, care va face parte din echipa de Cupa Davis a Frantei in vederea intalnirii cu Romania, va ajunge datorita punctelor acumulate pe locul 18 in clasamentul ATP, anunta Jurnalul National.

Romania, care va intalni Franta in primul tur al Grupei Mondiale din Cupa Davis (8-10 februarie, la Sibiu), a avut doar doi tenismeni pe tabloul principal al probei de simplu la Australian Open. Andrei Pavel si Victor Hanescu, convocati pentru intalnirea cu francezii, au fost eliminati in primul tur. In schimb, Franta a avut 15 jucatori, unul ajungand in finala. La dublu, tricolorii vor trimite in teren eternele sperante Florin Mergea si Horia Tecau. Franta va veni, mai mult ca sigur, cu perechea Clement/Llodra, finalista la Melbourne, scrie Evenimentul Zilei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.