Mama a unei fetite nascute de Craciun, fosta campioana olimpica de la Atlanta Dominique Moceanu vrea sa revina la gimnastica.

Proaspata mamica, fosta campioana olimpica de la Atlanta Dominique Moceanu viseaza sa revina in sala de gimnastica. La 26 de ani, gimnasta americana de origine romana vrea sa calce pe urmele Oksanei Susovitina, care, la 33 de ani, concureaza cu succes la cel mai inalt nivel.

„Concursurile de gimnastica sint ca frisca de pe tort. Imi lipsesc emotiile competitiei. Deocamdata ma dedic fiicei mele, dar as vrea ca intr-o buna zi sa urc din nou pe birna intr-o competitie mare. Ar fi incredibil daca as reusi asta“, a declarat gimnasta americana de origine romana.

Nascuta din doi parinti gimnasti, Dominique Moceanu nu avea cum sa nu imbratiseze o cariera sportiva.

„Am intrat pentru prima data intr-o sala de gimnastica pe cind aveam doar trei ani si jumatate. Parintii mei emigrasera din Romania, unde practicasera acest sport. Tata a fost component al nationalei masculine de juniori a Romaniei, iar mama a crescut admirind-o pe Nadia Comaneci. Eu eram o fire extrem de energica, astfel ca m-am potrivit perfect cu lumea gimnasticii. Pentru a ajunge insa cine sint astazi, parintii mei au facut sacrificii enorme. Se trezeau extrem de dimineata pentru a ma duce la ora 6.00 la antrenament, s-au mutat dintr-un stat in altul si nu cumparau mincaruri care mi-ar fi daunat in cariera“, povesteste Dominique.

Inceputul nu a fost deloc usor, americanii privind-o, la inceput, pe micuta gimnasta ca pe un copil ciudat: „Eram o fetita europeana cu parinti emigranti. Tot timpul m-am simtit in afara grupului, imi era greu sa-mi fac prieteni printre copii. Aveam o tunsoare bros si mincam feluri ciudate, in opinia colegilor mei americani“. Perseverenta si talentul insa au ajutat-o sa izbuteasca. La 14 ani, Dominique, antrenata de celebrul cuplu Martha si Bela Karoly, a cucerit titlul olimpic cu echipa SUA, fiind cea mai tinara componenta a echipei. „JO de la Atlanta au reprezentat prima si singura olimpiada la care am participat. De altfel, noi, cele sapte magnifice, cum am fost supranumite, am constituit prima echipa americana care a cucerit medalia olimpica de aur. Eram cea mai tinara din lot, aveam doar 14 ani. In momentul in care am urcat pe podium a fost ceva magic. Eu si colegele mele am influentat vietile atitor copii. Dupa Olimpiada, numarul copiilor care au venit in salile de gimnastica a crescut simtitor si asta datorita noua. E un sentiment incredibil“, spune Moceanu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.