La 25 de ani de la moartea fostului mare fotbalist brazilian, presa internationala si-a amintit de fentele incredibile ale celui poreclit "Pasarica", pe care multi contemporani l-au considerat mai bun decat Pele

Manuel Fransisco dos Santos, mult mai cunoscut omenirii ca Garrincha, parea ca abia poate merge. Piciorul drept foarte stramb inauntru, cel drept, in afara, asa ca multi ii prevedeau o cariera stralucita la circ. Dar cu mingea de fotbal la picior, "Pasarica" (traducerea numelui Garrincha) devenea de neoprit. La 25 de ani de la moartea sa, lumea fotbalului si-a amintit de cel care a fost considerat de catre unii mai mare decat Pele.

Se spune ca la un meci l-a driblat pana la pus in fund pe un adversar, s-a oprit sa-l ridice, apoi a luat mingea, l-a driblat din nou si s-a dus spre poarta. Rui Castro, biograful sau, l-a numit "Ingerul cu picioare strambe" si i-a facut o descriere excelenta: "cel mai amator jucator produs vreodata de fotbalul profesionist".

Nascut pe 28 octombrie la Pau Grande, langa Rio de Janeiro, Garrincha a fost daruit de zei cu un talent urias, dar si cu o forma de autodistrugere iesita din comun. De la tatal sau a mostenit patima bauturii, iar faima si banii i-au adus in preajma multe femei frumoase, pe care nu le-a displacut niciodata. S-a insurat devreme, cand avea mai putin de 20 de ani, cu Nair, o fata alaturi de care a crescut si care i-a facut sase fete. Din cauza alcoolismului sau, l-a parasit in 1965, dar nu a ramas mult timp sigur, consolandu-se in bratele Elzei Soares, o faimoasa cantareata de samba. Presa care il ridicase in slavi pentru perfomantele sale uimitoare, l-a criticat dur pentru destramarea familiei, dar asta nu l-a oprit sa aiba alte numeroase aventuri, din care se spune ca ar mai avea 14 copii.

"Astazi ar fi fost superstar"

In paralel cu ruina din viata personala, marele public vedea un Garrincha stralucitor pe terenul de fotbal. A fost om de baza in nationala Braziliei campioana mondiala in 1958 si in 1962, la ultima editie fiind desemnat golgeterul competitiei si cel mai bun jucator.

Pe plan intern, si-a trecut in cont trei titluri cu Botafogo. Dincolo de aceste cifre, Garrincha face parte dintr-o generatie care a schimbat fotbalul mondial, transformand numele Brazilia intr-un sinonim al fotbalului-spectacol. Pana la intrarea sa in scena, Uruguay domina continentul sud-american si chiar lumea, avand doua titluri mondiale, ultimul castigat chiar in fata Braziliei, in 1950, pe "Maracana".

La mondialul din Suedia, din 1958, selectionata "Carioca" a venit cu psiholog, ceea ce era inimaginabil in acele vremuri. Garrincha a inceput turneul care rezerva, dar a intrat in ultimele trei meciuri, cu Tara Galilor, 1-0, cu Franta, 5-2, si cu Suedia, in finala, tot 5-2, castigand, alturi de alte nume fabuloase ale fotbalului, Didi, Vava si tanarul de 17 ani Pele, primul titlu din istoria Braziliei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.