Manuel Fransisco dos Santos, mult mai cunoscut omenirii ca Garrincha, parea ca abia poate merge. Piciorul drept foarte stramb inauntru, cel drept, in afara, asa ca multi ii prevedeau o cariera stralucita la circ. Dar cu mingea de fotbal la picior, "Pasarica" (traducerea numelui Garrincha) devenea de neoprit. La 25 de ani de la moartea sa, lumea fotbalului si-a amintit de cel care a fost considerat de catre unii mai mare decat Pele.

Se spune ca la un meci l-a driblat pana la pus in fund pe un adversar, s-a oprit sa-l ridice, apoi a luat mingea, l-a driblat din nou si s-a dus spre poarta. Rui Castro, biograful sau, l-a numit "Ingerul cu picioare strambe" si i-a facut o descriere excelenta: "cel mai amator jucator produs vreodata de fotbalul profesionist".

Nascut pe 28 octombrie la Pau Grande, langa Rio de Janeiro, Garrincha a fost daruit de zei cu un talent urias, dar si cu o forma de autodistrugere iesita din comun. De la tatal sau a mostenit patima bauturii, iar faima si banii i-au adus in preajma multe femei frumoase, pe care nu le-a displacut niciodata. S-a insurat devreme, cand avea mai putin de 20 de ani, cu Nair, o fata alaturi de care a crescut si care i-a facut sase fete. Din cauza alcoolismului sau, l-a parasit in 1965, dar nu a ramas mult timp sigur, consolandu-se in bratele Elzei Soares, o faimoasa cantareata de samba. Presa care il ridicase in slavi pentru perfomantele sale uimitoare, l-a criticat dur pentru destramarea familiei, dar asta nu l-a oprit sa aiba alte numeroase aventuri, din care se spune ca ar mai avea 14 copii.

"Astazi ar fi fost superstar"

Citeste si:

In paralel cu ruina din viata personala, marele public vedea un Garrincha stralucitor pe terenul de fotbal. A fost om de baza in nationala Braziliei campioana mondiala in 1958 si in 1962, la ultima editie fiind desemnat golgeterul competitiei si cel mai bun jucator.

Pe plan intern, si-a trecut in cont trei titluri cu Botafogo. Dincolo de aceste cifre, Garrincha face parte dintr-o generatie care a schimbat fotbalul mondial, transformand numele Brazilia intr-un sinonim al fotbalului-spectacol. Pana la intrarea sa in scena, Uruguay domina continentul sud-american si chiar lumea, avand doua titluri mondiale, ultimul castigat chiar in fata Braziliei, in 1950, pe "Maracana".

La mondialul din Suedia, din 1958, selectionata "Carioca" a venit cu psiholog, ceea ce era inimaginabil in acele vremuri. Garrincha a inceput turneul care rezerva, dar a intrat in ultimele trei meciuri, cu Tara Galilor, 1-0, cu Franta, 5-2, si cu Suedia, in finala, tot 5-2, castigand, alturi de alte nume fabuloase ale fotbalului, Didi, Vava si tanarul de 17 ani Pele, primul titlu din istoria Braziliei.