In fotbalul mondial sunt multe derby-uri care, an de an, produc meciuri spectaculoase.

Partide ca Barca - Real, Boca - River, Steaua - Dinamo sau altele de acelasi gen provoaca pasiuni enorme printre fani. Dar derby-urile din Anglia sunt cele mai vechi din lume, iar rivalitatile sunt pe masura.

Unul dintre cele mai vechi derby-uri din lume este cel al Nordului Londrei, dintre Tottenham si Arsenal. Primul meci dintre cele doua echipe s-a disputat pe 11 noiembrie 1887 si s-a incheiat cu 15 minute mai devreme, din cauza intunericului.

Pentru ca cele doua echipe erau in divizii diferite, primul meci oficial avea sa se joace abia pe 14 decembrie 1909, cand Arsenal s-a impus cu 1-0.

Adevarata rivalitate intre cele doua echipe a inceput in 1913, cand Arsenal s-a mutat pe Highbury, la doar sase kilometri de White Hart Lane, stadionul pe care Tottenham a jucat dintotdeauna.

Ura pe care fanii lui Spurs o au impotriva lui Arsenal s-a accentuat in urma unui incident produs in 1919. Atunci, Arsenal jucase in divizia secunda, incheind sezonul 1914-15 (in timpul primului razboi mondial, campionatul englez a fost intrerupt) pe locul cinci, iar Tottenham in prima, dar fiind pe ultimul loc.

La inceputul sezonului 1919-20 (primul dupa razboi), s-a decis ca in prima liga sa evolueze 22 de echipe, in loc de 20. Chelsea, care era pe locul 19 in prima divizie, nu a mai retrogradat, iar pentru cel de-al doilea loc au “candidat” Tottenham (locul 20 in prima liga) si Barnsley (locul 3 in divizia secunda).

Pana la urma, insa, echipa promovata in urma unui vot a fost Arsenal, multi spunand ca presedintele de atunci al “tunarilor”, Sir Henry Norris, i-ar fi mituit pe unii dintre cei care au votat. Pana acum s-au disputat 158 de meciuri oficiale intre cele doua echipe, dintre care 142 in campionat, toate in prima liga. Arsenal are un usor avantaj, 59 de victorii fata de cele doar 45 ale lui Tottenham.

Tradatorul

Din cauza rivalitatii foarte mari dintre cele doua echipe, foarte putini jucatori care au evoluat la una dintre echipe au ales sa joace apoi si la cealalta. Doar patru “tunari” si noua jucatori de la Spurs au ales sa schimbe taberele. Dar singurii care au fost importanti pentru ambele tabere au fost portarul nord-irlandez Pat Jennings si fundasul Sol Campbell.

Jennings a jucat 13 sezoane la Spurs si opt la “tunari”, iar Campbell, crescut de Spurs, a plecat dupa noua ani la Arsenal, unde a stat cinci ani. Desi nu mai joaca la Arsenal de doua sezoane, Campbell este in continuare tratat drept “tradator” de fanii lui Tottenham.

Cel mai spectaculos derby

Unul dintre meciurile cele mai tari disputate intre cele doua echipe londoneze a avut loc pe 13 noiembrie 2004. Arsenal era campioana en-titre, dupa ce in sezonul precedent isi asigurase titlul gratie unui egal obtinut chiar pe White Hart Lane. Pe teren propriu, Spurs au deschis scorul prin Naybet, dar Arsenal a egalat chiar inaintea pauzei prin Henry.

Lauren (1-2), Vieira (1-3), Defoe (2-3), Ljungberg (2-4), King (3-4), Pires (3-5) si Kanoute (4-5) au marcat apoi in repriza secunda, facand ca aceasta partida sa fie cea in care s-au inscris cele mai multe goluri dintre toate cele 158 disputate pana acum.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.