Liga Campionilor revine in scena, in aceasta seara fiind programate primele doua partide-tur din faza sferturilor de finala. Doua dintre protagoniste, Liverpool si Juventus, readuc in memorie unul dintre cele mai negre momente ale fotbalului european, tragedia "Heysel", produsa in urma cu exact 20 de ani.

Liverpool - Juventus
Arbitru: Frank De Bleeckere (Belgia)

In seara zilei de 29 mai 1985, fotbalul intra in doliu. Nu pentru ca in acea zi se disputa, intre Liverpool si Juventus, finala Cupei Campionilor Europeni, ci pentru ca acel joc s-a disputat in fata unor tribune in care, cu o ora inainte de primul fluier, au murit 39 de oameni. Si au fost raniti alti 376. Cu totii suporteri. Majoritatea, ai lui Juventus… Singura vina a "tifossilor" a fost aceea ca, prin "grija" organizatorilor belgieni, au fost repartizati intr-un sector aflat in imediata apropiere a celui in care se aflau celebrii "hooligans".

Nu din prea multa dragoste, englezii nu au lasat ca intre ei si italieni sa stea un gard de trei metri, prabusindu-l peste oamenii ce venisera sa asiste la un spectacol. Imaginile de cosmar de atunci nu au lasat indiferenta UEFA, care a suspendat echipele din Albion, vreme de cinci ani, din toate competitiile, cu un "bonus" pentru "cormorani", care au luat o pauza de sase ani…

Cei 20 de ani scursi de atunci par sa mai fi estompat din amintirea tragediei produse pe un stadion care a si fost demolat intre timp, noul "Constant Van Der Stock" pastrand doar o piatra funerara care sa nu lase sa "moara" acele momente de teroare. "Juve" face in aceasta seara a doua sa vizita pe "Anfield Road", precedenta, produsa in urma cu 39 de ani, cu ocazia unui meci din primul tur al Cupei Cupelor, soldandu-se cu un esec, 0-2.

Cu exceptia meciului de trista amintire din 1985, castigat de Juventus cu 1-0 (gol Platini), cele doua echipe se mai aflasera fata in fata si cu patru luni in urma, tot pe teren neutru, la Monte Carlo, cu ocazia Supercupei Europei, adjudecata, de asemenea, de catre actuala echipa a lui Mutu, scor 2-0, gratie unei "duble" a polonezului Boniek. Pe de alta parte, Liverpool a primit de cinci ori vizita unor echipe italiene, castigand de trei ori si pierzand in alte doua randuri.

Olympique Lyon - PSV Eindhoven
Arbitru: Pierluigi Collina (Italia)

Detasate de grijile luptelor din intrecerile domestice, in care conduc confortabil cu putin timp inainte de incheierea sezonului, cele doua echipe par concentrate exclusiv pe o figura frumoasa in Liga Campionilor. Desi pare greu de crezut, lyonezii nu au jucat cu echipe olandeze decat de doua ori, cu Heerenveen (3-1 si 2-0 in faza grupelor Ligii Campionilor sezonul 2001-2002) si Ajax, un an mai tarziu, pierzand de doua ori, cu acelasi scor, 1-2, in fata "lancierilor".

In formatie completa, Lyon pare optimista inaintea partidei cu Eindhoven, o alta echipa cu un tonus excelent, alimentat de lipsa accidentatilor ori a suspendatilor, dar si de faptul ca revine in Hexagon la putin timp dupa prima victorie obtinuta in precedentele 11 deplasari pe pamant francez, 2-0 cu AS Monaco, chiar in "optimile" actualului sezon al Ligii Campionilor.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.