Sahistul roman Cristian Chirila a cistigat in Turcia titlul mondial la categoria 16 ani, totalizind 8,5 puncte. La seniori, Nisipeanu si Nevednichy au ajuns in turul doi.
Dieter Nisipeanu si-a gasit un succesor. La doar 16 ani, Cristian Chirila (foto dreapta) isi face loc deja printre marii sahisti ai lumii. Legitimat la Clubul Central de Sah Bucuresti si la AEM Timisoara, elevul antrenorului Mihai Ghinda a devenit, in Turcia, campion mondial la categoria sa de virsta, totalizind 8,5 puncte dupa cele 11 runde ale competitiei la care au fost inscrisi 126 de jucatori. Pentru sahul romanesc este primul titlu mondial de juniori dupa o absenta de 10 ani de la victoria lui Levente Vajda in competitia desfasurata la Erevan.

Lumea celor 64 de patratele l-a cucerit pe Cristian inca de la virsta de 6 ani, cind tatal sau, maestrul FIDE Radu Catalin Chirila, a decis sa-l legitimeze la clubul la care antrena. ,,Decizia de a juca sah i-a apartinut in totalitate lui Cristian. Fusese cu mine la citeva turnee si prinsese gustul acestui sport. Imi amintesc ca era la gradinita, iar pentru el asta era o corvoada. Astfel ca, intr-o zi, mi-a cerut sa-l iau cu mine la antrenament. Eu pregateam atunci o grupa de copii la un club din Bucuresti. A pus insa o conditie: va juca sah daca-l voi scoate de la gradinita“, a povestit tatal tinarului sahist, Radu Catalin Chirila. Iar alegerea s-a dovedit mai tirziu a fi un succes, pentru ca rezultatele nu au intirziat sa apara, Cristian devenind in foarte scurt timp campion national de juniori. ,,Din 8-9 participari la Campionatele Nationale, de 6-7 ori a cistigat titlul. La virsta de 8 ani era vicecampion european, iar in 2005 si in 2007 a devenit campion continental la sah rapid“, spune mindru tatal jucatorului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.