Peste 130 de sportivi din 27 de tari vor participa, la sfarsitul saptamanii, la primul turneu de Cupa Mondiala la judo rezervat seniorilor, gazduit de Bucuresti, a anuntat, joi, in cadrul unei conferinte de presa, secretarul general al FR de Judo, Constantin Savu. Incepand din acest an, Romania va figura in calendarul competitional al Cupei Mondiale, urmand sa gazduiasca anual, la Bucuresti, una dintre etapele acestei competitii.

La prima editie a acestui turneu si-au anuntat participarea sportivi din Austria, Belgia, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Canada, Cipru, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Israel, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Cehia, Republica Moldova, Rusia, Serbia si Muntenegru, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ucraina, Ungaria si Romania. Competitia de la Bucuresti este exclusiv masculina, in aceeasi perioada desfasurandu-se, la Madrid, un turneu similar feminin. Presedintele Comitetului de Organizare al competitiei, Viorel Barloiu, a declarat ca organizarea turneului a costat FRJ o suta de mii de euro.

''Nu ne-a fost usor sa organizam acest turneu, tinand cont ca bugetul federatiei pe 2005 este de 17 miliarde de lei, iar numai aceasta competitie ne costa aproximativ o suta de mii de euro. Avem noroc cu sponsorii si cu Agentia Nationala pentru Sport, care ne-a pus la dispozitie, gratis, sala in care se va desfasura competitia", a spus Barloiu. Antrenorul federal Nicolae Marinescu a precizat ca cele mai puternice delegatii vor fi cele din Franta si Ungaria.

"Majoritatea tarilor vin cu sportivi tineri, medaliati la campionatele mondiale si europene de juniori. Este normal, pentru ca, dupa Jocurile Olimpice de la Atena, urmeaza o perioada de intinerire a loturilor. Franta si Ungaria vor veni cu sportivi campioni mondiali si europeni la juniori", a afirmat Marinescu. Lotul Romaniei la aceasta competitie va fi format din 24 de sportivi, din el lipsind unul dintre cei mai reprezentativi judoka, Claudiu Bastea, indisponibil din cauza unei accidentari. In 2007 si 2008, turneul de la Bucuresti va constitui criteriu de calificare la Jocurile Olimpice din 2008.

Concursul se va desfasura sambata si duminica, la sala "Ioan Kunst Ghermanescu". In prima zi vor avea loc intrecerile la categoriile 60 kg, 66 kg, 73 kg si 81 kg, in timp ce in a doua zi sunt programate cele la 90 kg, 100 kg si +100 kg. In ultimii ani, Romania a mai gazduit doua competitii majore de judo, "Judo World Masters 2002" si Campionatul European de seniori, in 2004.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.